Rajčatovo-bazalková omáčka

Tady je slíbená rajčatovo-bazalková omáčka. Jak jsem již psala, pozornému čitateli mých stránek neunikne, že suroviny jsou stejné jako na přípravu pečených rajčat. Tento způsob zpracování je vhodnější, pokud máte najednou větší úrodu rajčat. (já měla 20 kilo na zpracování..). Omáčku si vždy zasteriluji a mám ji celoročně po ruce. Je skvělá, když jedem někam na pár n´dní. Vykouzlíte s ní rychlá jídla, kde jako obilninu použijete – špagety, jáhly, kroupy. Omáčku si vždy dochutíte, jak potřebujete – česnekem, přidáním zeleniny nebo ji použijete jako dip….

Suroviny:

  • 1,5 kg rajčat
  • 300 g rýžového sirupu
  • Bylinky – dobromysl, rozmarýn, tymián, saturejka, bazalka
  • olivový olej
  • 3 PL sojové omáčky Tamari

Postup:

  1. Rajčata omyjeme, nakrájíme na měsíčky a dáme do hrnce.
  2. Zalijeme je rýžovým sirupem, posypeme bylinkami a polijeme sojovou omáčkou.
  3. Lehce osolíme.
  4. Vaříme tak dlouho, dokud se uvolněná šťáva z rajčat téměř nevyvaří.
  5. Hotová rajčata poznáme tak, že v hrnci budeme mít hustší rajčatovou omáčku.
  6. Přidáme pokrájené listy bazalky a ještě chvilku podusíme.
  7. Poté vše rozmixujeme a plníme do sklenic.
  8. Sterilujeme 20 minut při 80°C.

Použití:

  • Do rajčatové polévky
  • Do omáček na těstoviny
  • Základ na pizzu
  • Do pomazánek
  • dipy

Poznámka:

  • Lze použít i sojovou omáčku Shoyu. Pak ale nebude výsledná rajčatová omáčka bezlepková. Kdo nemá Shoyu ani Tamari, použije více soli.
  • Kdo chce, může přidat i utřený česnek. Já ho přidávám přímo do jídla, které s rajčatovo-bazalkovou omáčkou vařím. Ne každý ho má rád.
2 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *