Carpaccio z červené řepy

Carpaccio z červené řepy

Po mrkvi je červená řepa má nejvíce konzumovaná zelenina. Mám ji ráda na všechny způsoby i jen tak oloupanou a nakrájenou v syrovém stavu. ?. Tato je ještě ze zahrádky, o to více si jí vážím ?

O červené řepě je známo:

  • že má významné čistící účinky
  • doplňuje a vyživuje krev tím, že regeneruje červené krvinky
  • podporuje metabolické funkce jater
  • snižuje tuky v krvi
  • je to silný antioxidant
  • brání překyselení organismu
  • obsahuje velké množství kyseliny listové.

Můžeme ji konzumovat syrovou, vařenou, pečenou, v koláčích nebo kvašenou.

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g červené řepy (čistá váha)
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 PL jablečného koncentrátu
  • 2 PL balzamikového octa
  • 1 PL pomerančové šťávy
  • 1 PL zázvorové šťávy
  • 1 ČL čerstvého tymiánu (nejlépe citronového)
  • ½ ČL soli
  • hrst vlašských ořechů / piniových semínek – nasucho opražené
  • pepř

Postup:

  1. Očištěnou řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky.
  2. Čerstvý zázvor nastrouhejte (je-li v bio kvalitě lze strouhat i se slupkou), vymačkejte z něj šťávu.
  3. Marináda: Balzamikový ocet smíchejte s pepřem, olejem, jablečným koncentrátem, pomerančovou šťávou, tymiánem, zázvorovou šťávou a osolte.
  4. Plátky řepy důkladně promíchejte s marinádou a nechte nejméně 12 hodin v chladu marinovat. Lze i 2 dny.
  5. Plátky řepy narovnejte na talíř a posypte kozím sýrem nebo parmezánem a na sucho opraženými vlašskými ořechy/piniovými semínky.

Tip:

  1. Velmi dobře lze promíchat řepu s marinádou v silném igelitovém sáčku, kde ji můžete nechat 1-2 dny v lednici marinovat.
  2. Jako sůl používám solný květ Flor de Sal – s chutí Ibišku.
  3. Při bezlaktozové dietě vynecháme sýr.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *