Míša Sedláčková

Černucha

Miluji její chuť, jak v polévkách, tak i jiných zeleninových a luštěninových jídlech. Znát ji můžete z „libanonského chleba“ a různých luštěninových dhálů. Dobře se doplňuje s koriandrem a novým kořením, saturejkou, tymiánem i česnekem.

A hlavně je nádherná :-DDDD

Lidově se jí říká černý kmín, ale s kmínem nemá nic společného. Patří do čeledi pryskyřníkovitých.

Je to jednoletá bylinka, která se výrazně semení, takže pokud si ji jednou vysejete, máte ji každý rok :-). Alespoň u nás to tak je.

Má ráda suchá, slunná místa, tam kde mi téměř nic jiného neroste. Je též nádherná v suchých vazbách :).

Nejen, že je výtečné koření (používá se hlavně na Středním Východě a Jižní Evropě – na Balkáně, v Turecku i v Indii) ale má i značné léčivé účinky.

Působí:

Pozor: nedoporučuje se používat v těhotenství.