Černucha

Miluji její chuť, jak v polévkách, tak i jiných zeleninových a luštěninových jídlech. Znát ji můžete z „libanonského chleba“ a různých luštěninových dhálů. Dobře se doplňuje s koriandrem a novým kořením, saturejkou, tymiánem i česnekem.

A hlavně je nádherná :-DDDD

Černucha

Lidově se jí říká černý kmín, ale s kmínem nemá nic společného. Patří do čeledi pryskyřníkovitých.

Je to jednoletá bylinka, která se výrazně semení, takže pokud si ji jednou vysejete, máte ji každý rok :-). Alespoň u nás to tak je.

Má ráda suchá, slunná místa, tam kde mi téměř nic jiného neroste. Je též nádherná v suchých vazbách :).

Nejen, že je výtečné koření (používá se hlavně na Středním Východě a Jižní Evropě – na Balkáně, v Turecku i v Indii) ale má i značné léčivé účinky.

Působí:

  • proti střevním parazitům
  • proti plynatosti
  • při tělesné a duševní slabosti
  • Podporuje trávení – rozpouští hleny a podporuje tvorbu žluči
  • na odstranění bolesti hlavy a břicha
  • protizánětlivě
  • povzbuzuje dělohu
  • zvyšuje vylučování mléka při kojení
  • má antiseptické účinky, kterých se využívá při hnisavých zánětech a hemeroidech (ve formě kašovitých obkladů nebo tinktur)

Pozor: nedoporučuje se používat v těhotenství.

Tags:

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *