Cyklus vaření – „V rytmu roku II“

Pokračovací kurz z cyklu „V rytmu roku“ navazuje na první běh. Během vaření a povídání se budu opírat o to, že si účastníci kurzu uvědomují základní principy probrané v prvním běhu kurzu „V rytmu roku“:

  • stravování dle pěti elementů
  • jak náš přístup ke stravě a myšlenky k tomu přináležející ovlivňuje transformaci přijaté potravy na látky tělu vlastní, ze kterých získáváme vše potřebné k životu

I nadále se bude prolínat celým cyklem klíčová souvislost, že trávíme nejen stravu, ale že důležitou roli v metabolismu hrají i aktuální emoce (byť podprahové) a odtud většinou pramení zdravotní obtíže.

Během jednotlivých kurzů bude respektováno období daného roku, jenž se otiskne na volbě potravin. Při jejich výběru je důležité zohlednit nejen látky v nich obsažené, ale také jakou mají chuť a sezonní energii. Tyto vlastnosti společně s kuchyňskou úpravou rozhodují o tom, jaký bude mít připravené jídlo účinek na tělo, tj. které orgány a energetické dráhy bude podporovat a harmonizovat. Je dobré si uvědomit, že kvalita připraveného pokrmu a jeho termický účinek se výrazně mění zvolenou kuchyňskou metodou (vaření, smažení, fritování, dušení, blanšírování, …), skladováním potravy a půjdeme-li do jemných nuancí, tak i použitým nádobím a způsobem krájení. Každá z chutí a také různé kuchyňské úpravy ovlivňují pohyb energie jiným způsobem. To vše se bude promítat do jednotlivých kurzů.

Samozřejmostí během kurzu je, že v rámci možností zohledněním zdravotní stav a konstituci účastníků, protože každý člověk má od narození určité tendence k nerovnováze a každý jsme jedineční. Nebude-li to možné přímo během vaření, odnese si účastník doporučení, jak připravené recepty pozměnit, aby co nevíce korespondovaly s jeho potřebami.

Součástí kurzů jsou recepty a sepsaná stručná teorie včetně potravin majících největší afinitu k danému období. Samozřejmostí je povídání, co které roční období přináší za změny odehrávající se v těle a jak se k tomu postavit v rámci vaření. Dle času si probereme bylinky, kterými můžeme podpořit naše tělo v daném ročním období. Např:

  • Období babího léta – bylinky podporující trávení, odvádějící vlhkost,..
  • Období podzimu – bylinky podporující dráhu plic, naši imunitu, zábaly na plíce
  • Období zimy – bylinky doplňující dráhu ledvin, zábaly na ledviny
  • Období jara – bylinky harmonizující dráhu jater, zábaly jater
  • Období léta – antroposofické léky na podporu dráhy srdce

Vzhledem k tomu, že skupina účastníků bude malá (maximálně 10 lidí), bude prostor i na individuální dotazy. Přebytky z kurzu si odnesete domů.

Termíny kurzu – Sobota:

  1. Období babího léta, datum 21.9.2024
  2. Období podzimu, datum 26.10.2024
  3. Období zimy, datum 18.1.2025
  4. Období jara, datum 22.3.2025
  5. Období léta, datum 24.5.2025

Čas kurzu: od 10-16.30

Cena za jednotlivý kurz je: 3 500 kč. Pokud preferujete tuto možnost, napište prosím, o který kurz z tohoto cyklu máte zájem.

Při zakoupení celého cyklu je cena 3 200 kč za jednotlivý kurz.

Místo: samota U Studánky 1975, Beroun

Počet účastníků: maximálně 10

Storno poplatky: Vzhledem k tomu, že tento kurz je náročný na přípravy jsou storno poplatky následující:

  • Zrušení kurzu méně než 7 dní před jeho začátkem – záloha je nevratná
  • Více než 7-14 dní před kurzem – vracím 50%.

Pokud za sebe pošlete náhradníka/náhradnici, storno není žádné. Děkuji za pochopení.

Zde je základní kostra jednotlivých vaření:

Období BABÍHO LÉTA, datum konání 21.9.2024, čas 10:00 – 16:30

Období babího léta je nesmírně důležité, protože má vyvažující, harmonizující charakter a usnadňuje přechod z jednoho ročního období do následujícího. Zahrnuje také přesně danou část mezidobí (18 dní) mezi jednotlivými ročními obdobími. Vědomé využití této opakující se periody, vede k posílení našeho celkového trávení, které je z valné většiny řízené energetickou dráhou sleziny a žaludku, který transformuje látky tělu cizí na látky tělu vlastní, a to jak na tělesné, tak i na duševní úrovni. Jeho kondice se přímo otiskuje do kvality našeho metabolismu, stavby svalové hmoty a imunity. Jedná se tedy o velmi důležité období, které se ve škole neučí, přitom má zcela zásadní vliv na posturu, kvalitu trávení, a transformaci stravy. V hlubších souvislostech jde o náš střed, kterým prochází vše v našem těle!!!!

Menu:

Polévka: Kořeněná polévka z červené čočky a dýně s koriandrem

Hlavní jídla:

  • Cuketovo-žitné halušky s pečeným tempehem
  • Pečené sladké brambory se salsou nebo cuketovou směsí
  • Mrkvový dip, pečená špagetová dýně
  • Salát

Sladké: Jablečný dezert s jáhly

Období PODZIMU, datum 26.10.2024, čas 10:00 – 16:30

Na podzim dochází k velmi zásadnímu energetickému obratu – z odstředivé energie na dostředivou (z jangu na jin), na jaře naopak. Podzimní přechod na rozdíl od jarního nebývá tak náročný, protože tuto změnu vyvažuje a stabilizuje přechodové období babího léta (více o tom v předešlém kurzu), ale i tak to bývá období nachlazení, viróz a kašlů.

Abychom nepodlehli fyzicky ani psychicky potřebujeme si vytvořit povrchový ochranný štít, takový, který nás ochrání, ale zároveň bude natolik pružný, aby neblokoval naše fungování. Díky jeho pevné ochraně budeme čelit vnějším vlivům s lehkostí, ty dobré necháme vstoupit do těla a ty špatné snadno odrazíme pryč. Na jeho kvalitu má zásadní vliv energetická dráha sleziny (období babího léta), plic (období podzimu) a ledvin (období zimy). Jednou ze složek, jak můžeme tyto dráhy posílit je kvalitní strava odpovídající danému období doplněná o bylinky harmonizující, posilující plíce

Menu:

Polévka:  Batátovo – mrkvová polévka

Hlavní jídla:  

  • Čína z kuřecího masa, rýže
  • Guláš z hlívy ústřičné
  • Hráškové karbanátky
  • Batátové curry

Sladké:  Perníky s hruškami a baihe

Období ZIMY, datum 18.1.2025, čas 10:00 – 16:30

V minulosti byla strava v zimě nejvýživnější z celého roku, plná kvalitních bílkovin, tuků a sacharidů. A mělo by tomu být i nadále, stravujeme-li se v souladu s ročními cykly, jíme-li během ostatních období střídmě a nepřejídáme se. 

V zimě je nejvíce aktivní energetická dráha ledvin a močového měchýře. Z celostního pohledu ledviny skladují naši životní energii a vládnou kostem a zubům. Z tohoto důvodu je zimní čas nejlepším obdobím pro výživu kostí, zubů, kloubů, šlach a vazů a pro budování kýžených rezerv, neboť energetická dráha ledvin nikdy nemůže být v nadbytku. Tudíž zimní období je nejvhodnější čas k jejímu doplňování a harmonizování. Vše je ještě umocněno sestupným tokem energie do středu našich těl, a proto se mohou minerály a ostatní prvky přijaté stravou lépe zapracovat do vyjmenovaných částí organismu. Chceme-li se vydat touto cestou, zimní období je pro to nejpříhodnější. Během tohoto kurzu se zaměříme na kvalitní vývar z masa a kostí s přídavkem posilujících bylin a následné recepty.

Menu:

Polévka:  Boršč z masokostního vývaru s bylinami

Hlavní jídla:  

  • Hovězí nudličky s fazolovými lusky, rýže
  • Nastavená pohanková kaše, kadeřávkové chipsy
  • Salát ze soba nudlí
  • Tonikum na zrak

Sladké: Tvarohový koláč nebo cuketové muffiny s čokoládou

Období JARA, datum 22.3.2025, čas 10:00 – 16:30

Celostním pohledem k nástupu jara dochází mnohem dříve než 20. nebo 21. března.  A to nejprve v jeho energetické podobě obratem energetického toku ze sestupného na vzestupný. Nějaký čas samozřejmě trvá, než se tato změna promítne do hmoty a my v přírodě uvidíme kvést jarní cibuloviny a rašící pupeny na keřích a stromech. Citliví jedinci jsou schopni tyto změny vnímat a přirozeně vědí, že přichází správná doba k odevzdání všeho, co se během roku, a hlavně v zimě, ukázalo jako nepotřebné a co už s sebou nechtějí nést. Jde jak o nadbytečná kila, tak i nechtěné emoce, které se projevují diskomfortem ve vlastním těle. Jaterní dráze skladující emoce hněvu a další emoce z přetížení a ze stresu můžeme odlehčit nejen stravou, ale i antroposofickými přípravky, zábaly a dalšími bylinkami. I o tom, bude náplň kurzu.

Jaro je ten pravý čas, začít odevzdávat vše nepotřebné, zatěžující a pomalu přejít k očistě těla a mysli.

Menu:

Polévka: Zeleninový krém s medvědím česnekem

Hlavní jídla:  

  • Mořská ryba v solné krustě
  • Hráškové placky, salát z ředkviček
  • Curry ze zelených fazolek a mrkve
  • Čočkový salát s mátou

Sladké: Mrkvové šátečky nebo banánové muffiny

Období LÉTA, datum 24.5.2025, čas 10:00 – 16:30

Nastupuje období čerstvé sklizně, období radosti a přirozeného sdružování se s přáteli. Na energetické rovině má v našich tělech největší aktivitu energetická dráha srdce a tenkého střeva.

Celý organismus vždy udělá maximum, aby ochránil našeho vládce sídlící v našem srdci. V tomto kurzu si povíme něco o přípravcích pomáhající velmi jemně uvolnit traumata v srdeční dráze a další napětí v těle související s hlubokými traumaty otiskující se do dráhy srdce a o bylinkách podporující tvorbu krve.

Vaření a recepty jsou samozřejmostí 😊

Menu:

Polévka: Rajčatový krém s bazalkovým pestem

Hlavní jídla:  

  • Vepřová panenka s kustovnicí
  • Pečené brambory s bylinkami, tvarohový dip
  • Tacos
  • Salát

Sladké: Koláč s rebarborou a jahodami

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *