Florentýnky

Ve středu 29.11.2023 jsme pokračovala v bezlepkovém vaření (i bez vajec) v pořadu Sama Doma, tentokrát ve stylu vánočního cukroví:-).

Zde je recept na rychlé Florentýnky. Připravuji si je i i mimo vánoční čas, protože je miluji přikusovat k mému oblíbenému zelenému čaji. Jsou hned hotové, to se také počítá:-D

Zbývající dvě cukroví, které jsem ve vysílání připravovala – datlová kolečka, košíčky s čokoládovým krémem jsou již na mých stránkách, ale ne v bezlepkové variantě. Časem bezlepkovou variantu na stránky doplním. Pokud by měl někdo zájem i o tuto variantu, buď napište a recept zašlu nebo se podívejte na Sama Doma, kde jsou recepty uvedené :-).

Já nejsme zastáncem kupovaných bezlepkových, po většinou deproteinovaných muk, které trávení rozhodně neodlehčí, spíše naopak. Zmiňované cukroví je tedy připravené z čerstvě namleté pohankové mouky a mouky z ovesných bezlepkových vloček. Na chuti to poznat vůbec není!!

Suroviny na přípravu cca 25-30 ks:

  • 170 g mandlí (nadrobno nakrájených) , 70 g mandlí můžeme nahradit jinými oříšky (vlašské, kešu, lískové)       
  • 70 g pokrájených rozinek (brusinek)
  • 50 g javorového sirupu nebo medu
  • 50 g másla
  • 50 ml mandlové smetany
  • 20 g mletého lněného semínka
  • 2 PL pohankové mouky
  • Pro různá dochucení:
    • Citronová kůra z bio citronu
    • Koření do perníku
    • Kardamon, skořice

Postup přípravy:

  1. Mandle (i jiné oříšky) pokrájíme na menší kousky.
  2. Lněné semínko si čerstvě podrtíme v mlýnku na kávu.
  3. Sirup, máslo (kokosový tuk), smetanu při stálém míchání zahřejeme. Nevaříme.
  4. V míse smícháme ostatní přísady. Směs lze různě dochucovat – nastrouhanou citronovou kůrou, perníkovým kořením nebo jen skořicí či kardamomem.
  5. Vše promícháme s rozehřátou směsí.
  6. Necháme 30 minut odležet.
  7. Z odleželé hmoty lžičkou odebíráme malé kousky, které klademe na plech a vytvarujeme do menších hrudek.
  8. Pečeme přibližně 10-15 minut dozlatova při teplotě 170°C.
  9. Můžeme zdobit čokoládou.

Tip.

  • Ve veganské a bezlaktózové verzi použijeme kokosový tuk namísto másla.
  • Mandle lze zakoupit již pokrájené na tzv. třísky.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *