Florentýnky
Ve středu 29.11.2023 jsme pokračovala v bezlepkovém vaření (i bez vajec) v pořadu Sama Doma, tentokrát ve stylu vánočního cukroví:-).
Zde je recept na rychlé Florentýnky. Připravuji si je i i mimo vánoční čas, protože je miluji přikusovat k mému oblíbenému zelenému čaji. Jsou hned hotové, to se také počítá:-D
Zbývající dvě cukroví, které jsem ve vysílání připravovala – datlová kolečka, košíčky s čokoládovým krémem jsou již na mých stránkách, ale ne v bezlepkové variantě. Časem bezlepkovou variantu na stránky doplním. Pokud by měl někdo zájem i o tuto variantu, buď napište a recept zašlu nebo se podívejte na Sama Doma, kde jsou recepty uvedené :-).
Já nejsme zastáncem kupovaných bezlepkových, po většinou deproteinovaných muk, které trávení rozhodně neodlehčí, spíše naopak. Zmiňované cukroví je tedy připravené z čerstvě namleté pohankové mouky a mouky z ovesných bezlepkových vloček. Na chuti to poznat vůbec není!!
Suroviny na přípravu cca 25-30 ks:
- 170 g mandlí (nadrobno nakrájených) , 70 g mandlí můžeme nahradit jinými oříšky (vlašské, kešu, lískové)
- 70 g pokrájených rozinek (brusinek)
- 50 g javorového sirupu nebo medu
- 50 g másla
- 50 ml mandlové smetany
- 20 g mletého lněného semínka
- 2 PL pohankové mouky
- Pro různá dochucení:
- Citronová kůra z bio citronu
- Koření do perníku
- Kardamon, skořice
Postup přípravy:
- Mandle (i jiné oříšky) pokrájíme na menší kousky.
- Lněné semínko si čerstvě podrtíme v mlýnku na kávu.
- Sirup, máslo (kokosový tuk), smetanu při stálém míchání zahřejeme. Nevaříme.
- V míse smícháme ostatní přísady. Směs lze různě dochucovat – nastrouhanou citronovou kůrou, perníkovým kořením nebo jen skořicí či kardamomem.
- Vše promícháme s rozehřátou směsí.
- Necháme 30 minut odležet.
- Z odleželé hmoty lžičkou odebíráme malé kousky, které klademe na plech a vytvarujeme do menších hrudek.
- Pečeme přibližně 10-15 minut dozlatova při teplotě 170°C.
- Můžeme zdobit čokoládou.
Tip.
- Ve veganské a bezlaktózové verzi použijeme kokosový tuk namísto másla.
- Mandle lze zakoupit již pokrájené na tzv. třísky.