Hrstková polévka

Jedna podzimní/zimní polévka z domácích zásob a lokálních potravin, teda kromě té mořské řasy ?. Tu samozřejmě můžete z receptu vynechat. Nejvíce mě na té polévce nadchla rozmanitost a barevnost použitých luštěnin, které svou barevností ladily se zabarveným podzimním listím ?

Moc se omlouvám za velmi pozvolné přidávání receptů, ale od narození Anynky má den málo hodin. Receptů bych měla spousty, ale čas na to je sepsat, nafotit a naťukat na stránky aktuálně chybí… 🙁

Hrstková polévka

Suroviny na 4 porce :

  • 1200 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 200 g mrkve
  • 100 g petržele nebo celeru nebo jejich směs
  • 100 g cibule
  • 50 g fazolí
  • 50 g loupaného hrachu
  • 50 g čočky
  • 50 g krup
  • 30 g ovesných vloček
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 ČL sušené majoránky
  • Sádlo nebo ghí
  • 1 ČL soli i více

Postup přípravy:

  1. Den předem smícháme hrst krup, hrst fazolí, hrst čočky a hrst loupaného hrachu a tuto směs dáme do mísy a zalijeme studenou vodou. Necháme v chladu namočené do druhého dne. V teple by mohla namočená směs kvasit.
  2. Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli a pokrájený česnek.
  3. Přidáme bobkové listy a majoránku, opět chvíli restujeme.
  4. Přisypeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu-mrkev, petržel, celer a krátce přesmahneme.
  5. Přisypeme slitou namočenou směs luštěnin a krup, přisypeme ovesné vločky, zalijeme vývarem nebo vodu a vaříme do změknutí luštěnin.
  6. Hotovou polévku osolíme a před podáváním sypeme zelenými natěmi-např majoránkou, pažitkou….

Poznámka:

  • Dříve se tato polévka zahušťovala buď ovesnými vločkami nebo krupicí. O částečné zahuštění se postarají i luštěniny, kterým stačí kratší doba varu a v polévce se rozvaří během doby, než se uvaří velké fazole. Pokud byste chtěli takto postupovat, pak uberte vždy okolo 10 g u každé luštěniny a těch 30 g doplňte červenou čočkou a mung dálem.
  • Někde se do polévky přidávají i sušené houby.
  • Já dávám trochu mořské řas wakame, kvůli stravitelnosti luštěnin a také proto, že polévku nutričně obohatí.
  • pro veganskou verzi nahradíme ghí olejem

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *