Karbanátky z divokého lososa

Karbanátky z divokého lososa

Moc se těším na ten malý zázrak, který k nám má přijít v březnu. Chutě se mi mění každým dnem, ale výraznou změnou je, že celé těhotenství mám chuť na lososa. Kupuji divokého, od firmy Bon food a je moc dobrý. Teď jsem z něj zkusila udělat karbanátky a jsou výborné. Karbanátků dělám více a ohřívám je v toastovači, jako všechny karbanátky (luštěninové, zeleninové, řepné), které chci ohřát bez použití tuku a jednoduše ?

Pár chytrých rad k volbě lososa ?:

  • Lososa používejte pouze z divokého chovu. Volně žijící losos má jednu z nejvyšších koncentrací omega 3-mastných kyselin, co se týká zdroje omega-3 MK z ryb. Má ideální poměr omega-6 MK: omega-3 MK = 2:1, což je důležité z hlediska lipidového profilu, LDL a HDL.
  • U lososa z farmového zdroje je problém s kvalitou, parazity a mají výrazně nižší obsah již zmiňovaných omega -3 MK.
  • Dalšími zdroji kvalitní kyseliny alfa linolenové (ALA) jsou:
    • Chia semínka
    • Lněná semínka
    • Konopné semínko

ALA je prekurzorem DHA a EPA, ale i tady musíme dávat pozor na zdroj.

Suroviny na 4 karbanátky o váze 140 g /ks:

  • 350 g lososa z divokého chovu (čistá váha bez kostí a kůže)
  • 100 g mrkve
  • 60 g jarní cibulky
  • 25 g kukuřičné strouhanky
  • 1 vejce z domácího chovu
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL směsi koření – saturejka, dobromysl, tymián
  • hrst čerstvé petrželové natě

Postup přípravy:

  1. Lososa zbavíme kostí a kůže a pokrájíme na menší kousky.
  2. Vložíme ho do mixeru, přidáme vejce a mixujeme na hladkou hmotu.
  3. Obsah mixeru vyjmeme do mísy.
  4. Mrkev na jemno nastrouháme, cibulky nakrájíme na jemno.
  5. K rozmixovanému lososu přidáme koření, strouhanku, mrkev, cibuli, pokrájenou petrželovou nať a sůl.
  6. Vše promícháme a tvarujeme karbanátky, které buď pečeme v troubě nebo na grilu nebo smažíme na pánvi.

Podáváme s:

  • Zeleninovým salátem a kešu krémem s křenem.
  • S kváskovým žitným pečivem.
  • Jako burgry v celozrnné housce s kešu krémem a zeleninou.
  • S restovanou zeleninou, pickles a rýží nebo brambory a kešu krémem s křenem.
  • S mrkvovo-dýňovou omáčkou a zeleninovým salátem.
  • S nastavovanou pohankovou kaší.
  • S celerovou kaší a zeleninou.

Tip:

Pokud byste dělaly recept z dvojnásobné dávky, mixujte lososa s vajíčky postupně, ať nezničíte mixer.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *