Karbanátky ze zeleného loupaného hrachu

Máme tu moje nejmilejší roční období – Babí léto, Ten, kdo se zajímá o TČM ví, že největší aktivitu má dráha sleziny a žaludku. Slezina nemá ráda „vlhko a chlad“. Pokud nefunguje jak má, máme problémy s vlhkostí – např. rýma, výtoky…. A hůře trávíme přijatou potravu. V tomto případě je namístě zcela vyloučit jakékoli mléčné výrobky (kromě ghí). Ti, kdo nejedí maso, jsou pak odkázáni na příjem bílkovin v podobě luštěnin a ořechů.

Jeden z možných luštěninových receptů na doplnění bílkovin.

Karbanátky ze zeleného loupaného hrachu

Složení:

  • 200 g loupaného zeleného hrachu
  • 150 g vařené celozrnné rýže
  • 50 g pohankové mouky
  • 200 g strouhané mrkve
  • Řasa kombu – velikost poštovní známky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2-3 ČL soli
  • 2 ks bobkového listu
  • ½ ČL římského kmínu
  • 1 ČL koriandru
  • 2 PL sojové omáčky Tamari
  • 3 PL gomasia (lze vynechat)
  • Zelené bylinky (dobromysl, tymián)
  • Cca 100 ml vody
  • Olej nebo ghí

Postup přípravy:

  1. Zelený hrách namočíme, ideálně přes noc.
  2. Namáčecí vody alespoň 2 x vyměníme.
  3. Poté dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou, přidáme řasu Kombu a bobkový list.
  4. Uvaříme do měkka.
  5. Hrách slijeme (vodu po uvaření si uschováme). Bobkové listy vyhodíme.
  6. Uvařené množství hrachu včetně mořské řasy vložíme do mixeru, přilijeme 100 ml vody, která nám zbyla po uvaření hrachu. (pokud nezbyla žádná, přilijeme teplou vodu).
  7. Přidáme uvedené koření, které jsme předtím podrtili – římský kmín, koriandr a přilijeme sojovou omáčku.
  8. Vše rozmixujeme.
  9. Cibulku nakrájíme na jemno, česnek rozmačkáme a vše osmažíme do růžova na oleji nebo ghí.
  10. Směs z mixeru dáme do mísy a přidáme strouhanou mrkev, vařenou rýži, nasekané bylinky, směs z pánvičky – cibuli, česnek a pohankovou mouku.
  11. Vše smícháme, necháme asi 10 minut uležet a poté tvarujeme karbanátky.
  12. Smažíme buď na oleji nebo ghí. Pro ty, kteří nechtějí smažit, naskládáme karbanátky na vymazaný plech a pečeme v troubě.

Poznámka: Kdo nemá ráda koření typu -koriandr, římský kmín, tak uvedené množství v receptu nahradí majoránkou 🙂

Jako přílohu lze servírovat:

  • Vařenou obilninu – jáhly, celozrnnou rýži
  • Nebo jen se zeleninou – dušenou, glazovanou, restovanou, pečenou,… (v karbanátcích je již obsažená obilnina v podobě rýže a pohanky, tak ji není třeba podávat v příloze)
2 Comments

Napsat komentář: Míša Sedláčková Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *