všechny, kdo se chtějí začít stravovat zdravěji a změnu v jídelníčku si doma udržet
rodiče s dětmi, kteří mají speciální stravovací požadavky (autismus, ADHD,…
celiatiky (kromě pár receptů je vše vesměs bezlepkové)
terapeuty pracující s lidmi/dětmi, kde je nutná změna stravy
Jedná se o ucelený soubor 5 kurzů.
Výhodou na sebe navazujících kurzů je:
uzavřená skupina lidí (maximálně 9 lidí)
prostor jít více do hloubky, možnost rozpracovávat, co jsme se naučili v minulých lekcích, a tak znalosti dále prohlubovat
prostor pro individuální dotazy…
Co se v kurzu dovíte a naučíte?
vysvětlím základní principy přirozeného stravování
budeme připravovat zdravá chutná jídla dle požadavků dětských chutí (mám tři děti, každé má jiné preference..)
ochutnáte zdravá jídla a uvidíte, že je lze velmi rychle a jednoduše připravit
získáte recepty ke všem jídlům, která budeme vařit a i něco navíc
po absolvování kurzu budete schopni připravovat jídla intuitivně
v receptech vynecháme mléčné výrobky, bílou mouku, cukr a veškeré uměle vyrobené potraviny
vysvětlíme si ne zcela běžné potraviny, z čeho jsou a jak s nimi pracovat
dotkneme se teorie stravování dle TČM v příslušném ročním období (jaro, léto, babí léto, podzim, zima)
propojíme náš zdravotní stav, chuť potravin, energetické působení potravin v těle a jejich nutriční hodnotu
poznámka:
Kurz je vhodný i pro bezlepkovou dietu
Pro striktní vegany: budeme používat ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More a ve dvou receptech vajíčka
Podrobnější popis kurzů:
1) Jáhly (bezlepkový)
krémová jáhlová polévka s mrkví
jáhly jako příloha:
vaření jáhel – princip, postup
plněné jahelné knedlíky tofu, špenát s ovesnou smetanou, zelenina
jahelné špalíčky – možnosti, jak je servírovat
zapečené jáhly se zeleninou
dezert:
jahelné muffiny
„ jahelník s ovocem“
jahelné bábovičky a agarem
2) Rýže, pohanka (bezlepkový)
Miso polévka
Zeleninová bezlepková krémová polévka
vaření rýže, pohanky – osvědčené postupy, příprava při nemoci…
výroba ghee
příprava congee, jeho léčebné účinky
jednoduchá rýžová kaše (bez mléka, cukru)
plněné papriky pohankovou náplní na zeleninovém lůžku
nastavovaná pohanková kaše se zeleninou
pohanková pomazánka
dezert:
bezlepkový ovocný koláč s ovocem
3) Luštěniny (bezlepkový)
Princip a postup vaření luštěnin, teorie k luštěninám…
polévka z loupaného hrachu, polévka ze žluté/červené čočky
karbanátky z červené čočky
cizrna jako příloha do zeleninových salátů, jáhel, rýže…
pomazánka z cizrny – humus
fazolky se zeleninou
pikantní červená čočka
Dál Makhani z velkých fazolí
kičarí
4) Pomazánky, pickles (bezlepkový)
luštěninové (z fazolí, z červené čočky)
zeleninové:
mrkvová
batátová
batátový dip
z červené řepy (2 druhy)
rajčatová
„sýr“ z ořechů
majonéza z kešu
rozvary – hruškový, z červené řepy
Pickles – klasické, vodní
5) Kváskové pečení I
teorie a upečení 3 druhů chleba
založení a vedení kváskuKvásek je zkvašená směs mouky a vody používaná pro výrobu chleba. Smícháním mouky a vody v poměru 1:1 při teplotě udržované okolo 30 °C se zahájí proces kvašení. Kvašení je umožněno tím, že se na povrchu obilných zrn a ve vzduchu přirozeně vyskytují divoké kvasinky a bakterie. More
energetické působení jednotlivých obilnin (jednozrnka, dvouzrnka, špalda, žito,…)
vysvětlení různých způsobů mletí obilí
upečení:
tří druhů kváskového chleba (v troubě, lisovaný, v pekárně na chleba)