Kurzy “Vaříme nejen dětem”

Kurz je vhodný pro:

  • všechny, kdo se chtějí začít stravovat zdravěji a změnu v jídelníčku si doma udržet
  • rodiče s dětmi, kteří mají speciální stravovací požadavky (autismus, ADHD,…
  • celiatiky (kromě pár receptů je vše vesměs bezlepkové)
  • terapeuty pracující s lidmi/dětmi, kde je nutná změna stravy​

Jedná se o ucelený soubor 5 kurzů. 

Výhodou na sebe navazujících kurzů je:

  • uzavřená skupina lidí (maximálně 9 lidí)
  • prostor jít více do hloubky, možnost rozpracovávat, co jsme se naučili v minulých lekcích, a tak znalosti dále prohlubovat
  • prostor pro individuální dotazy…

Co se v kurzu dovíte a naučíte?

  • vysvětlím základní principy přirozeného stravování
  • budeme připravovat zdravá chutná jídla dle požadavků dětských chutí (mám tři děti, každé má jiné preference..)
  • ochutnáte zdravá jídla a uvidíte, že je lze velmi rychle a jednoduše připravit
  • získáte recepty ke všem jídlům, která budeme vařit a i něco navíc
  • po absolvování kurzu budete schopni připravovat jídla intuitivně
  • v receptech vynecháme mléčné výrobky, bílou mouku, cukr a veškeré uměle vyrobené potraviny
  • vysvětlíme si ne zcela běžné potraviny, z čeho jsou a jak s nimi pracovat
  • dotkneme se teorie stravování dle TČM v příslušném ročním období (jaro, léto, babí léto, podzim, zima)
  • propojíme náš zdravotní stav, chuť potravin, energetické působení potravin v těle a jejich nutriční hodnotu

poznámka:

Kurz je vhodný i pro bezlepkovou dietu

Pro striktní vegany: budeme používat ghí a ve dvou receptech vajíčka​


Podrobnější popis kurzů:

1) Jáhly (bezlepkový)

  • krémová jáhlová polévka s mrkví
  • jáhly jako příloha:
    • vaření jáhel – princip, postup
    • plněné jahelné knedlíky tofu, špenát s ovesnou smetanou, zelenina
    • jahelné špalíčky – možnosti, jak je servírovat
    • zapečené jáhly se zeleninou
  • dezert:
    • jahelné muffiny
    • „ jahelník s ovocem“
    • jahelné bábovičky a agarem

​2) Rýže, pohanka (bezlepkový)

  • Miso polévka
  • Zeleninová bezlepková krémová polévka
  • vaření rýže, pohanky – osvědčené postupy, příprava při nemoci…
  • výroba ghee
  • příprava congee, jeho léčebné účinky
  • jednoduchá rýžová kaše (bez mléka, cukru)
  • plněné papriky pohankovou náplní na zeleninovém lůžku
  • nastavovaná pohanková kaše se zeleninou
  • pohanková pomazánka
  • dezert:
    • bezlepkový ovocný koláč s ovocem​

3) Luštěniny (bezlepkový)

Princip a postup vaření luštěnin, teorie k luštěninám…

  • ​polévka z loupaného hrachu, polévka ze žluté/červené čočky
  • karbanátky z červené čočky
  • cizrna jako příloha do zeleninových salátů, jáhel, rýže…
  • pomazánka z cizrny – humus
  • fazolky se zeleninou
  • pikantní červená čočka
  • Dál Makhani z velkých fazolí
  • kičarí

4) Pomazánky, pickles (bezlepkový)

  • luštěninové (z fazolí, z červené čočky)
  • zeleninové:
    • mrkvová
    • batátová
    • batátový dip
    • z červené řepy (2 druhy)
    • rajčatová
  • „sýr“ z ořechů
  • majonéza z kešu
  • rozvary – hruškový, z červené řepy
  • Pickles – klasické, vodní

5) Kváskové pečení I

  • ​teorie a upečení 3 druhů chleba
  • založení a vedení kvásku
  • energetické působení jednotlivých obilnin (jednozrnka, dvouzrnka, špalda, žito,…)
  • vysvětlení různých způsobů mletí obilí
  • upečení:
    • tří druhů kváskového chleba (v troubě, lisovaný, v pekárně na chleba)
    • kváskového koláče​​
    • kváskový závin, buchty…

Místo:

Beroun, Samota U studánky 1975

Termíny: budou upřesněny v září

Čas: 17:30-21:30

Cena:

5 kurzů:  5700 kč

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *