Kváskové bagety

Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kvásku, zaděláme ideálně večer, den předem:

  • 120 g pšeničné chlebové mouky
  • 120 g vody
  • 1 PL kvásku (lze použít jak žitný, tak pšeničný, podle toho, který máme doma)

Vše v míse smícháme a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté folií při pokojové teplotě.

Druhý den, dopoledne k hotovému rozkvasu z večera přidáme:

  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • 170 g vody
  • 10 g soli
  • 1 PL rýžového sirupu nebo 1 ČL cukru

Postup přípravy:

  1. Suroviny smícháme do jednolité konzistence (těsto je malinko lepivé).
  2. Vložíme do mísy, přikryjeme a kynout 2 hodiny.
  3. Po dvou hodinách těsto několikrát přeložíme, až začne klást odpor a nebude se chtít nechat natáhnou před dalším přeložením. 😊
  4. Přeložené těsto vložíme do mísy, přikryjeme a opět necháme kynout 2 hodiny.
  5. Po uplynutí dvou hodin těsto rozdělíme na tři části. Každou část vyválíme na obdélník a srolujeme do tvaru bagety.
  6. Vkládáme na plech vyložený papírem na pečení. Necháme opět 2 hodiny přikryté kynout.
  7. Po tomto posledním kynutí předehřejeme troubu na 230 °C, na bagetách uděláme zářezy a dáme péci do vyhřáté trouby, kam jsme vložili misku s vodou.
  8. Pečeme 10 minut při teplotě 230°C, potom teplotu snížíme na 180°C a dopékáme dalších 10 minut.
  9. Po upečení necháme bagety vychladnou na mřížce.

Tip: Děti milují, když naplním zářezy bylinkovým máslem před vložením baget do trouby.

Bylinkové máslo

Suroviny:

  • 25 g změklého másla
  • 10 g jemně pokrájených bylinek – tymián, saturejka, petrželka
  • 1 stroužek česneku
  • Špetka soli

Stroužek česneku utřeme a vše dohromady smícháme.

4 Comments

Napsat komentář: Míša Sedláčková Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *