Mrkvová bábovka (beránek)

Jste-li milovníci mrkvového dortu, tak toto je jeho upravená verze upečená ve formě na bábovku. Z tohoto těsta můžete připravit i velikonočního beránka (množství surovin na beránka je uvedeno v závorkách) . Toho ještě nemám vyfoceného :-(.

Chuťově je těsto krásně vláčné a přiměřeně sladké. Kdo má raději sladší verzi těst, doporučuji přidat do „suchých surovin“ 50-100 g třtinového cukru. I já jsem přidala 80 g třtinového cukru a ještě jsem bábovku polila čokoládou:-DDD.

„Mokré suroviny“

  • 300 g (240g) mrkve (očištěné a najemno nastrouhané)
  • 250 g (200g) tvarohu
  • 220 g (174g) datlového sirupu
  • 120 g (100g) vlašských ořechů
  • 60 g (50g)rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • Citronová kůra z poloviny citronu

„Suché suroviny“

  • 130 g (110g) žitné mouky
  • 130 g (100g) špaldové mouky
  • 1,5 ČL sody
  • 1 ČL skořice (kdo ji nemá rád, vynechá)
  • 50 – 100 g (40-80g) třtinového cukru (pro ty, kteří mají raději sladší verzi)

Postup přípravy:

  1. Očištěnou mrkev najemno nastrouháme.
  2. Vlašské ořechy přebereme, aby v nich nebyla skořápka, najemno namixujeme a přidáme k nastrouhané mrkvi.
  3. Přidáme ostatní „mokré“ suroviny a důkladně promícháme.  
  4. „suché“ suroviny také důkladně promícháme, ideálně mouky prosejeme přes sítko.
  5. Předehřejeme si troubu na 160°C (horkovzdušnou)
  6. Formu na bábovku (beránka) důkladně vymažeme a vysypeme moukou nebo kokosem.
  7. Obě směsi smícháme dohromady. Získáme tužší těsto, které natřeme do vysypané formy na beránka nebo na bábovku.
  8. Pečeme 60 minut na 160°C. Stupeň propečení kontrolujeme špejlí. Hotovou bábovku (beránka) poznáme tak, že se těsto nechytá na špejli.

Poznámka:

  • Při  bezlepkové dietě použijeme pohankovou mouku, ideálně doma připravenou semletím z pohankový krup.
  • Pro sladší verzi bábovky přidáme k „Suchým surovinám“ 100 g třtinového cukru.
  • Strouhanou mrkev můžete z části nahradit strouhanou cuketou nebo jablky.
  • Datlový sirup lze nahradit starší marmeládou, kterou už chcete spotřebovat. 😉 Máte-li marmeládu tužší, bude potřeba přidat trochu vody. Ještě je dobré mít na paměti, že červená nebo tmavá (borůvková, muchovníková, ostružinová) marmeláda výrazně změní barvu těsta. Někomu (zejména dětem) taková podivná barva vadí. V tomto případě přidávám do těsta kakao (do „suchých surovin“)
8 Comments

Napsat komentář: Aneta Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *