Obrácený hruškový koláč

Tak nevím jestli jsem slabý kus lidské populace, ale začátek školního roku je pro mě vždy náročný. I když se dopředu psychicky připravuji, že to bude v klidu, tak mě to stojí poměrně hodně sil ?

Chce to něco na nervy – tj sladké, ale aby to bylo bez výčitek, že se cpu cukrem ?. Tento koláč milují i děti. Ráda jim udělám radost, když to jde ?

Obrácený hruškový koláč je stravitelnější vzhledem k volbě surovin a použitých sladidel. Dáte-li si práci s výběrem hrušek, aby byly vyzrálé a sladké, můžete ubrat množství medu nebo rýžového sirupu v receptu.

Obrácený hruškový koláč

Suroviny:

  • 2-4 hrušky podle velikosti
  • 4 PL medu
  • 140 g rýžového sirupu
  • 1 vejce
  • 2 PL vody
  • 2 PL citronové šťávy
  • 100 g másla/ghí
  • 2 ČL vinného kamene
  • 170 g ječné celozrnné mouky
  • skořice

Postup přípravy:

  1. Kulatou zapékací formu vyložíme papírem na pečení (je nutný!).
  2. Hrušky oloupeme, přepůlíme a nakrájíme podélně na plátky.
  3. Papír potřeme medem a klademe na něj plátky hrušek do tvaru vějíře.
  4. Posypeme skořicí a navrch rozetřeme v slabé vrstvě těsto.

Těsto-postup:

  1. Nejdříve si rozpustíme máslo/ghí.
  2. Do vyšší šlehací nádoby nalijeme rýžový sirup, přidáme vejce a trochu prochladlé rozpuštěné máslo.
  3. Vyšleháme do hladké hmoty.
  4. Přilijeme citronovou šťávu a vodu a opět promícháme.
  5. V míse smícháme ječnou mouku, vinný kámen a přilijeme tekutou směs.
  6. Vše promícháme a natřeme na pokrájené hrušky.
  7. Pečeme cca 30-40 minut při 160°C.

Tip: Pro bezlepkovou variantu použijeme pohankovou mouku.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *