Opilý František
Toto cukroví patří mezi favority mých starších dětí. Vzhledem k většímu množství rumu většinou nechutná malým dětem a to je vlastně moc dobře :-)! Jeho nevýhodou je, že strašně rychle mizí. Neumím fotit v interiéru a vždy čekám na hezké počasí. Takovýto postup s tímto cukrovím zcela selhává. Než jsem se dočkala hezkého počasí, nebylo co fotit … a tak to dopadlo už třikrát. Vím, že fotka není zdařilá, protože už jsem neriskovala, že z lednice „Opilý František“ opět zmizí:-D
Toto cukroví a malinová kolečka jsem také připravovala společně se svou dcerkou ve vysílání pořadu Sama doma dne 9.12.2024.
Opilý František
Suroviny na plech o rozměrech 24×34 cm:
- 100 g měkkého másla
- 100 g třtinového cukru
- 70 g ječné/pohankové mouky
- 10 g kakaa
- 3 vejce
- ½ čajové lžičky sody
- Pikantní marmeláda – rybízová, malinová
Postup přípravy:
- Z bílků vyšleháme sníh.
- Smícháme mouku, sodu a kakao.
- Žloutky utřeme s cukrem do světlé pěny.
- Přišleháme změklé máslo, přimícháme mouku s ostatními surovinami.
- Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
- Pečeme cca 20 minut na 170°C.
- Necháme vychladnout a potřeme pikantní marmeládou
Ořechová vrstva
Suroviny:
- 250 g ořechů (vlašských, lískových, jejich kombinace)
- 70 g rumu
- 70 g třtinového cukru – rozmixovaného
- 70 g změklého másla
Ořechy nameleme nebo rozmixujeme najemno. Vše smícháme dohromady a natřeme na marmeládovou vrstvu.
Čokoládová vrstva
Suroviny:
- 200 g čokolády
- 100 g smetany ke šlehání 30%
- 50 g másla
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, přilijeme ohřátou smetanu společně s máslem. Promícháme a nalijeme na ořechovou vrstvu.
Poznámka: V bezlepkové variantě použijeme pohankovou mouku.
Comment
Ahojky Míšo vypadá to zas nádherně👍🏻☀️
Když vynechám rum, mám přidat něco jiného tekutého, sím tě?😉
Ahoj PAtriko,
zkus vynechat rum a namísto cukru dej javorový sirup a můžeš přidat trochu vanilky. Tím to docela snadno vyřešíš:-)
Moc zdravím!❤ Měj se krásně!!
Míša