Ořechová „paštika“ se sušenými rajčaty

Jednohubky

Otázka, kterou často dostávám zní: „Co si mažete na chleba, když nejíte uzeniny a sýry?“. abych to uvedla na správnou míru, uzeniny nejíme, sýry občas. A co si na chleba mažu? Třeba „sýry“ z ořechů a semínek. Stále patří k mým favoritům.

A taková „jednohubka“. I ta může vypadat jinak a neubere jí to na chuti. Co třeba tato paštika podávaná buď na kousku pohankového chleba nebo na kolečku okurky. Záleží na Vás, jakou možnost zvolíte.

Suroviny:

  • 1 hrneček (150 g) směsi loupaných mandlí a kešu
  • 30 g sušených rajčat namočit do 1 hrnečku vody (250 ml)
  • 40 g lahůdkového droždí
  • 70 g uzeného tofu
  • 1 ČL sušeného česneku
  • 1 PL sušené cibule
  • 1 ČL černé soli
  • 1 ČL grilovacího koření
  • 1 PL Tamari nebo Shoyu
  • 2 PL rajčatové omáčky s bylinkami
  • 5 g agarových vloček

Postup přípravy:

  1. Ořechy a rajčata namočíme minimálně na 5 hodin.
  2. Namáčecí vodu z kešu slijeme, nebudeme ji potřebovat.
  3. Slijeme též rajčata, ale tuto namáčecí vodu budeme potřebovat. Je nutné ji uschovat.
  4. Tofu nakrájíme na menší kousky.
  5. Do mixeru dáme pokrájené tofu, slité kešu, rajčata (bez namáčecí vody) a veškeré koření – sušený česnek, sušenou cibuli, černou sůl, Tamari (shoyu), grilovací koření.
  6. Namáčecí vodu po rajčatech doplníme do objemu 360 ml.
  7. Nalijeme ji do hrnce, přisypeme odvážený agar a povaříme asi 3 minuty.
  8. Směs v hrnci přilijeme ke směsi v mixeru a vše rozmixujeme.
  9. Vlijeme do formy a necháme v chladu ztuhnout.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *