Ořechové muffiny s jablky

Prý jsou skvělé – pravily mé děti. Než jsem stihla vzít foťák, tak jich bylo 11 ks :-D. Ale rozpis je na na 12 ks muffinů. Aby nebyly tolik suché, je v receptu uvedena zakysaná smetana nebo jablečné pyré. Volba čistě osobní buď podle toho, co máte doma nebo pokud máte dietu, kde nesmíte nebo nechcete jíst mléčné výrobky. To samé platí u volby mléka )kravské nebo alternativní). Co si budeme povídat, vynechání mléčných výrobků minimálně na měsíc, především teď na přelomu babího léta a podzimu ledaskomu prospěje. :-).

Jsou skvělé i v bezlepkové variantě, viz poznámka pod receptem. 🙂

Tyto muffiny jsem připravovala v pořadu Sama Doma vysílaného 3.10. 2023. Zde je ale o něco více jablek a více tuku. Není to chyba, jen jsem se doma shodli, že takto jsou lepší:-D. Další recepty z tohoto vysílání najdete zde:

slaná granola

sladká granola

Suroviny na 12 muffinů:

  • 250 g ječné mouky
  • 200 g rýžového mléka/mléka
  • 200 g oloupaných a nakrájených jablek na malé kousky
  • 150 g třtinového cukru
  • 120 g ořechů (vlašské nebo lískové nebo jejich kombinace)
  • 100 g zakysané smetany nebo jablečného pyré (rozvařená jablka konzistence přesnídávky)
  • 80-100 g hořké čokolády (lze vynechat)
  • 80 g oleje nebo rozpuštěného másla
  • 1 vajíčko
  • ½ čajové lžičky skořice
  • 1 vrchovatá čajová lžička sody
  • citrónová kůra z bio citrónu

Postup přípravy:

  1. Ořechy posekáme nahrubo, čokoládu také. Jablko můžeme oloupat a pokrájíme na menší kousky.
  2. Troubu předehřejeme na 170°C.
  3. Do mísy nasypeme mouku, třtinový cukr, sodu, skořici, citrónovou kůru, ořechy (část si necháme na posypání těsta), čokoládu, pokud ji tam chceme a na kostičky nakrájené jablko. Vše dobře promícháme.
  4. Mléko vyšleháme s vajíčkem, zakysanou smetanou/jablečným pyré a s olejem/rozpuštěným máslem. Nalijeme ke směsi do mísy, promícháme, aby se vše spojilo. Důležité je, nepřemíchat těsto!!!
  5. Hotové těsto vrstvíme do košíčků na muffiny.
  6. Posypeme ořechy, které jsme si dali stranou.
  7. Pečeme na 170°C asi 20-25 minut.

Poznámka:

Při intoleranci laktózy použijeme v receptu:

  • Jablečné pyré ideálně konzistence zakysané smetany
  • Olej
  • Bezmléčnou čokoládu
  • Rýžové mléko

Při celiakii:

Ječnou mouku nahradíme 100 g rýžové mouky a 150 g pohankové mouky

3 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *