Ořechové muffiny s jablky
Prý jsou skvělé – pravily mé děti. Než jsem stihla vzít foťák, tak jich bylo 11 ks :-D. Ale rozpis je na na 12 ks muffinů. Aby nebyly tolik suché, je v receptu uvedena zakysaná smetana nebo jablečné pyré. Volba čistě osobní buď podle toho, co máte doma nebo pokud máte dietu, kde nesmíte nebo nechcete jíst mléčné výrobky. To samé platí u volby mléka )kravské nebo alternativní). Co si budeme povídat, vynechání mléčných výrobků minimálně na měsíc, především teď na přelomu babího léta a podzimu ledaskomu prospěje. :-).
Jsou skvělé i v bezlepkové variantě, viz poznámka pod receptem. 🙂
Tyto muffiny jsem připravovala v pořadu Sama Doma vysílaného 3.10. 2023. Zde je ale o něco více jablek a více tuku. Není to chyba, jen jsem se doma shodli, že takto jsou lepší:-D. Další recepty z tohoto vysílání najdete zde:
Suroviny na 12 muffinů:
- 250 g ječné mouky
- 200 g rýžového mléka/mléka
- 200 g oloupaných a nakrájených jablek na malé kousky
- 150 g třtinového cukru
- 120 g ořechů (vlašské nebo lískové nebo jejich kombinace)
- 100 g zakysané smetany nebo jablečného pyré (rozvařená jablka konzistence přesnídávky)
- 80-100 g hořké čokolády (lze vynechat)
- 80 g oleje nebo rozpuštěného másla
- 1 vajíčko
- ½ čajové lžičky skořice
- 1 vrchovatá čajová lžička sody
- citrónová kůra z bio citrónu
Postup přípravy:
- Ořechy posekáme nahrubo, čokoládu také. Jablko můžeme oloupat a pokrájíme na menší kousky.
- Troubu předehřejeme na 170°C.
- Do mísy nasypeme mouku, třtinový cukr, sodu, skořici, citrónovou kůru, ořechy (část si necháme na posypání těsta), čokoládu, pokud ji tam chceme a na kostičky nakrájené jablko. Vše dobře promícháme.
- Mléko vyšleháme s vajíčkem, zakysanou smetanou/jablečným pyré a s olejem/rozpuštěným máslem. Nalijeme ke směsi do mísy, promícháme, aby se vše spojilo. Důležité je, nepřemíchat těsto!!!
- Hotové těsto vrstvíme do košíčků na muffiny.
- Posypeme ořechy, které jsme si dali stranou.
- Pečeme na 170°C asi 20-25 minut.
Poznámka:
Při intoleranci laktózy použijeme v receptu:
- Jablečné pyré ideálně konzistence zakysané smetany
- Olej
- Bezmléčnou čokoládu
- Rýžové mléko
Při celiakii:
Ječnou mouku nahradíme 100 g rýžové mouky a 150 g pohankové mouky
Míšo krása! Pokud potřebuji spotřebovat celozrnou psenicnou, mám nejak upravit množství/poměry? Dekuju!
Vlaďko, ahoj :-). Nemusíš upravovat nic, ale pokud bys je chtěla vylepšit pro Lucku, tak uber 1 PL mouky a dej 1 PL práškového proteinu ;-). Já je původně dělala bez vajec a lepku, tak tam už musí být změny, u té pšeničné mouky ne :-). Teda pokud nemáš doma mletou, echt celozrnnou pšeničnou mouku. To bys pak musela přidat 1-2 PL tekutiny (voda, mléko, rum:-D).
Míšo perfektní,d8ky moc! Večer vyzkouším:-). A pak bábovku z Tvého dalšího receptu. Krásný podzim 😍