Pečená zeleninová polévka s vlašskými ořechy

I když jsou vysoké letní teploty, tak jsem dostala chuť na polévku. To není nic neobvyklého (zeleninové polévky jím denně 😀 ), ale já měla chuť na polévku z pečené zeleniny :-). Je to tím, že v létě konzumuji více čerstvé zeleniny a i ovoce. Mám oslabenou slezinu a ochlazení syrovou stravou jsem pocítila na mém trávení :-D. Tepelnou úpravou zeleniny měníte její termiku. Pečení přidává do pokrmu významné množství tepla. To jsem potřebovala. Vzhledem k tomu, že v poslední době mám období téměř veganské, tak přídavek bílkovin v podobě vlašských ořechů je vítaný. A také nádherně dochutí polévku. Kořenová zelenina všeobecně posiluje slezinu-žaludek.

Já mám raději tyto polévku husté. Naředit si je můžete kdykoli, opačně už to nejde… Tak dobrou chuť :-D.

Pečená zeleninová polévka s vlašskými ořechy

Suroviny na 4 porce:

  • 500 červené řepy
  • 400 g mrkve
  • 300 g celeru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Olej nebo ghí
  • ½ ČL mletého kmínu
  • ½ ČL drceného koriandru
  • ½ ČL soli
  • 750 ml vroucí vody
  • Čerstvé bylinky – rozmarýnu, dobromysl,…
  • Lněný olej na zdobení polévky
  • Alternativní smetana na zdobení polévky /rýžová/ovesná/mandlová/kokosová
  • Nebo smetana – kravská/ovčí (pak to ji ž nebude bez laktozy)

Postup přípravy:

  1. Zeleninu kromě cibule oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
  2. Dáme do pekáčku, pokapeme olejem, osolíme a poklademe bylinkami.
  3. Pečeme okolo 40 minut na 175°C.
  4. Na posledních 20 minut přisypeme vlašské ořechy a pečeme je se zeleninou.
  5. Mezitím cibuli nakrájíme na malé kousky a zpěníme ji v hrnci na oleji do zlatova.
  6. Přidáme kmín a drcený koriandr.
  7. Pečenou zeleninu dáme do hrnce s orestovanou cibulkou a s kořením.
  8. Zalijeme vroucí vodou a rozmixujeme do hladka.
  9. Dochutíme solí a dle potřeby ještě zředíme vodou nebo přidáme smetanu.
  10. Polévku na talíři zakápne lněným olejem a přidáme trochu smetany.

Dále můžeme do polévky přidat:

  • pražené semínka (dýňová, slunečnicová)
  • čerstvé natě (kopr, pažitka, petrželka)
  • čerstvé květy (pupalka, denivka, sedmikráska….)
  • vařené obilí – jáhly, rýži (když se potřebujete najíst 🙂 )
  • …..cokoli, co Vás napadne 😀

Poznámka:

  • Pokud použijete máslo nebo ghí a kravskou smetanu, pak již nebude bez laktozy.
  • V případě, že použijete ovesnou smetanu, tak nebude bezlepková.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *