Pohankové karbanátky

Máte chuť na odlehčený oběd? Tyto karbanátky jsou kombinací obiloviny a luštěniny. Tj jsou v nich obsažené všechny esenciální aminokyseliny. Přidáte-li k nim zeleninu – čerstvou, pečenou, galzovanou, dušenou – styl úpravy záleží na Vás, máte plnohodnotný oběd. Ve veganské formě použijte na přípravu olej.

Připravovala jsem je v pořadu Sama doma, vysílaného 7.1.2020.

  1. vysílací vstup ZDE
  2. vysílací vstup ZDE
Pohankové karbanátky

Suroviny na přibližně 20 malých karbanátků:

  • 250 g pohanky kroupy
  • 150 g nastrouhané mrkve
  • 130 g fazolek adzuki
  • 1 PL oleje/ přepuštěného másla
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 PL lahůdkového droždí
  • 2 PL gomasia
  • 2 ČL bylinkové soli
  • 2 ČL koření – Adžika
  • 1 ČL majoránky
  • Zelené natě (já použila celerovou)
  • olej nebo přepuštěné máslo na smažení karbanátků

Postup přípravy:

  1. Den předem namočíme fazolky adzuki do studené vody a necháme je přes noc v chladnější místnosti nebo v lednici máčet. ráno slijeme namáčecí vodu.
  2. Nasypeme je do hrnce, přidáme studenou vodu, a kdo používá mořské řasy, přidá kousek řasy wakame. Do hrnce vložíme bobkové listy, přivedeme k varu a vaříme je tak dlouho dokud nejsou měkké.
  3. Po uvaření vyjmeme bobkové listy a fazolky rozmixujeme i s vařenou řasou.
  4. Pohanku zalijeme vodou v poměru /pohanka: voda= 1: 1,5/ a vaříme do měkka pod pokličkou při mírném varu.
  5. Mrkev nastrouháme na jemno a přidáme k rozmixovaným fazolím.
  6. Cibuli a česnek si pokrájíme na drobno a do zlatova osmahneme na oleji/přepuštěném másle.
  7. Přisypeme majoránku, lahůdkové droždí a necháme rozvonět.
  8. Uvařenou pohanku rozmixujeme s bylinkovou solí, gomasiem a adžikou na lepivou hmotu.
  9. Směs z pánve smícháme s rozmixovanou pohankou a fazolemi a pokrájenými zelenými natěmi.
  10. Vytvoříme lepivé těsto, ze kterého tvarujeme karbanátky.
  11. Smažíme na pánvi nebo pečeme v troubě, dokud nezačne povrch zlátnout.

Důležité: Pokud karbanátky smažíte, použijte jen malou vrstvu tuku na smažení. Jinak budou karbanátky sát tuk a začnou se rozpadat!!!!

Podáváme s:

  • Glazovanou zeleninou a s kešu krémem
  • Pečenou zeleninou a s kešu krémem
  • Zeleninovým salátem
  • Nebo jako burger

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *