Čokoládový dort s agarem



Naše "dvojoslava" . Opět bez lepku, laktozy a cukru. Musím říci, že dorty byly skvělé :-) To se nechci chválit, ale nevydržely ani do druhého dne :-). Úmyslně jsem udělala větší množství náplně a část nalila do pohárků. Zdobené je to kokosovou šlehačkou :-)

Kdo sleduje pořad "Sama Doma" vysílaný 19.4.2016 tak už má recept na tento dort. Pro ty, kteří nevědí, vkládám znovu. Možná to vypadá, že jiný dort neumím, jenže děti moc jiný nechtějí :-) . Tak jsem ho ještě vylepšila mango krémem:-).

Recept na jahodový dort zatím nemám :-( Dělala jsem ho od "oka" a zapomněla jsem si to vše odměřit. Po druhé se polepším :-)

Korpus

Suroviny:

  • 80 g ječné mouky (pro bezlepkovou dietu použijeme pohankovou nebo bezlepkovou mouku)

  • 2 PL kakaa

  • 3 PL oleje

  • 3 PL datlového pyré

  • 1/2 ČL vinného kamene

Postup přípravy:

  1. Vše smícháme.

  2. Vypracujeme těsto, které namačkáme do dortové formy.

  3. Krátce upečeme (5-10 minut při 170 °C).

Krém

Suroviny:

  • 1-2 hořké čokolády (tj. 100 – 200g)

  • 400 ml kokosového mléka

  • 180 ml vody

  • 6 g agaru

  • 8 PL datlového pyré

Postup přípravy:

  1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Podle našich chutí či filosofie rozpustíme 100-200 g vysokoprocentní čokolády.

  2. K rozpuštěné čokoládě přidáme balení kokosového mléka, datlové pyré a promícháme.

  3. Agar rozpustíme ve vodě. Pokud máme po rozpuštění drobné hrudky agaru , je lepší tuto směs rozmixovat tyčovým mixerem do hladké hmoty.

  4. Agar přilijeme do směsi kokosového mléka, čokolády a datlového pyré.

  5. Směs nalijeme na korpus.

  6. Necháme ztuhnout v lednici alespoň 3 hodiny.

Datlové pyré

Suroviny:

  • 270 g vypeckovaných datlí

  • 200 g vody

Postup přípravy:

  1. Datle zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne.

  2. Druhý den datle v namáčecí vodě rozmixujeme dohladka.

Kokosová šlehačka

Suroviny:

  • 1 ks kokosového mléka ideálně bez stabilizátorů, xantanů a jiných prapodivných sloučenin... tj značka "mladý kokos" nebo "Aroy-D".

Postup přípravy:

  1. Den předem dáme 1 balení kokosového mléka přes noc do ledničky. Na šlehačku je třeba, aby bylo vychlazené.

  2. Z vychladlého kokosového mléka odebereme tuhou část. Vyšleháme ji dohladka.

  3. Pomocí cukrářského sáčku zdobíme dort vyšlehanou kokosovou hmotou.

Mango krém

Suroviny:

2 ks zralého manga

120 ml kokosového tuku

6 PL rýžového sirupu

špetka vanilky nebo 2 kapky vanilkové esence

Postup přípravy:

  1. Mango oloupeme, vložíme do mixeru a rozmixujeme na hladkou hmotu.

  2. Přidáme rozpuštěný kokosový tuk, rýžový sirup a opět promixujeme.

  3. Čokoládový krém poklademe rozpůlenými jahody a opatrně na ně nalijeme mangový krém.

  4. Necháme v chladu ztuhnout, ideálně přes noc.

  5. Zdobíme kokosovou šlehačkou.

#bezlaktózy #ovocné #sladké #bezlepkové

839 zobrazení