Špenátové palačinky

Barevnost pozimních plodů mě fascinuje... pomazánky z červené řepy a žuto-oranžové dýně ještě lépe vyniknou v těchto zelených špenátových palačinkách. V receptu nepoužívám mléko ani rostlinné mléko, jen obyčejnou vodu a palčinky jsou výborné. Co ale hraje v jejich chuti důležitou roli je, že si pohankovou mouku melu sama doma na kamenném mlýnku z pohankových krup těsně před tím, než začnu dělat těsto. Z palačinek pak pohanka není cíti narozdíl od mouky, kterou si přinesete z obchodu.




Suroviny na 10 palačinek o průměru 26 cm:

  • 530 ml vody

  • 200 g čerstvé pohankové mouky

  • 80 g čerstvého špenátu (část špenátu můžete nahradit česnekem medvědím)

  • 2 domácí vajíčka nebo 2 PL čerstvě namletého lněného semínka

  • ½ ČL soli

  • Ghí (přepuštěné máslo) na smažení palačinek


Postup přípravy:

  1. Všechny suroviny dáme do mixeru a rozmixujeme na jemné těsto. Necháme 15 minut odstát.

  2. Na vymazané pánvi smažíme tenké palačinky, které plníme náplní.


Důležité:

  • Pokud vám vadí příchuť pohankové mouky, zkuste si ji namlet na mlýnku na mouku. Ke mletí pohanky používám celou pohanku. Čerstvě připravená pohanková mouka nemá tak výraznou chuťovou stopu.

  • Nedoporučuji připravovat pohankovou mouku z pohanky lámanky. Ta je již zpracovaná, zrno porušené a tím tuky v klíčku podléhají oxidačním procesům, tj mouka nebude mít jemnou pohankovou příchuť, ale bude více cítit pohankou a samozřejmě, že jakékoli zpracování pohanky a jiných obilovin je na úkor jejich kvality. Vždy doporučuji k přípravě mouky a i doma k uskladnění požívat CELÉ zrno- pohanku kroupy, ne lámanku!

  • Pohankovou mouku lze nahradit ječnou moukou nebo špaldovou.


Poznámka:

ve veganské podobě nahradíme vejce lněným semínkem. Pak je velmi důležité, aby hotové těsto odpočívalo minimálně těch 15 minut. Ideálně 30 minut i déle. Na smažení palačinek použijte olej nebo kokosový tuk.


Palačinky plníme různými pomazánkami:

  • Pomazánka z červené řepy

  • Kešu žervé s koprem (vegan)

  • Balkánem s česnekem

  • Mrkvovou nebo dýňovou pomazánkou

  • S tofu plňkou a rajčaty (vegan)



Pomazánka z červené řepy

Suroviny na 4 palačinky:

  • 160 g pečené červené řepy

  • 60 g vlašských ořechů

  • 50 g lučiny bez příchutě

  • 20 g křenu

  • 1 ČL citronové šťávy nebo umeocta

  • sůl


Postup přípravy:

  1. Křen a řepu oloupeme a nastrouháme na jemno.

  2. Vlašské ořechy rozmixujeme na jemno.

  3. Všechny suroviny smícháme a dochutíme citronovou šťávou/umeoctem a solí.


#vegan #bezlepku #bezlaktozy #červenářepa #ořechy