Sedmikráskový sirup

Další možnost, jak využít rozkvetlou zahradu :-DD

Dělali jsme s dětmi sedmikráskový sirup. Je to jednoduché a pro většinu asi i známé…. ale přece jen vkládám 🙂

Sedmikráskový sirup je vhodný při nachlazení a při kašli. U nás ho přidáváme do tymiánového čaje, když jsme nastydlý. Dá se pít i s vodou, ale při nachlazení jsou lepší teplé nápoje, než studená voda.

Suroviny:

  • cca 500 kvítků sedmikrásky
  • 750 ml vody
  • 750 g třtinového cukru
  • 1 citron

Postup:

  1. Převařte 750 ml vody a nechte ji trochu vystydnout.
  2. Mezitím si natrhejte sedmikráskové květy.
  3. Květy zalijte horkou vodou a přidejte pokrájený citron. pokud je v kvalitě bio, tak ho neloupejte. Konvenční citrony raději loupu.
  4. Nechte 24 hodin louhovat.
  5. Poté sceďte přes plátno a poté pořádně vymačkejte.
  6. Scezený sirup zahřejte a vsypte do něj cukr.
  7. Míchejte do úplného rozpuštění cukru.
  8. Nalijte do skleniček.
  9. Někdo na vrch sirupu kápne trochu pálenky, aby se sirup nekazil. Já ho 20 minut steriluji při 80°C. Možná to není třeba, ale jistota je jistota 😀
Tags:

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *