Fenyklovo-rajčatová polévka


Další recept nejen s rajčaty :-).

Tentokrát jsem do receptu přidala i bulvu fenyklu, protože tlumí kašel a podporuje vykašlávání. Myslím, že na podzim by se měl v receptech vyskytovat častěji :-). Mrkev patří mezi zeleninu, která má také vztah k plícím. A když se na to podíváme z pěstitelského pohledu, tak vše, co je v receptu, právě dozrává. Prošla jsem totiž zahrádkou :-D


Polévka je vhodná pro bezlepkovou dietu a pro lidi s intolerancí laktózy. Zároveň i pro vegany :-)

Fenyklovo -rajčatová polévka

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g rajčat

  • 250 g mrkve

  • 250 g fenyklu

  • 1 cibule

  • Jarní cibulka

  • 2 bobkové listy

  • Čerstvý zázvor – odkrojíme asi 2 cm

  • Olej (ghí)

  • ½ ČL soli

  • ½ ČL ochucené soli Shangri – la (kdo nemá, vynechá)

  • Bylinky – čerstvý citronový tymián (kdo nemá, použije sušený a přidá trochu citronové šťáy)

  • 450 ml vody

  • 150 ml kokosového mléka

  • Mořská řasa Wakame – asi 1 cm kousek (kdo nemá, vynechá)

Postup přípravy:

  1. Rajčata vložíme do mísy, přelijeme vroucí vodou a necháme asi 5 minut.

  2. Poté vodu slijeme, rajčata oloupeme a rozkrojíme na polovinu.

  3. Cibuli nakrájíme na jemno.

  4. Do hrnce nalijeme trochu oleje (kdo má rád ghí, nahradí jím olej) a zahřejeme.

  5. Vsypeme cibulku a orestujeme do zlatova.

  6. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a fenykl. Restujeme asi 5 minut.

  7. Osolíme.

  8. Přidáme bylinky (tymián, bobkový list), přesmahneme a vsypeme nakrájená loupaná rajčata.

  9. Přidáme oloupaný zázvor a mořskou řasu, která obohatí polévku minerály.

  10. Zalijeme vodou.

  11. Vaříme asi 15 minut, do změknutí fenyklu.

  12. Vyjmeme bobkové listy a zázvor.

  13. Po uvaření odebereme 1/3 polévkové směs do mixovací nádoby a rozmixujeme dohladka. Stačí a to tyčový mixer. Já vybírám hlavně velké kusy rajčat a uvařenou mořskou řasu Wakame, kterou po rozmixování nikdo nenajde.

  14. Polévku zjemníme kokosovým mlékem.

  15. Jarní cibulku nakrájíme na malé kousky a přidáme do polévky.

  16. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

Podáváme:

  • Pokapané alternativní smetanou – rýžovou, ovesnou (pak to není vhodné pro lidi s celiakií)

  • S olivovým olejem.

  • S klíčky

  • S kváskovým chlebem

  • Lístky bazalky, ale i jiné bylinky – koriandr, listy a květy lichořeřišnice

Poznámka: Pokud chcete, aby Vás polévka zasytila, přidejte si do ní vařenou obilninu:

  • Vařenou celozrnnou rýži

  • Vařené ječné kroupy

  • Vařenou slzovku

#zelenina #bezlepkové #bezlaktózy #vegan

252 zobrazení