Celerový špek

Myslím si, že každý má nějaké oblíbené přílohy, které výslednému jídlu dodají tu poslední velmi chutnou tečku. Pro mě je to celerový špek. Po 12 letech svého vegetariánského /veganského období jsem se vrátila k masu. Tělo si samo řeklo během mého čtvrtého těhotenství. Poslechla jsem. Nejím maso často, ale jím ho. Dbám na kvalitu a formu přípravy.

Ale kdybyste mi dali vybrat, jestli si dám maso nebo dobře udělaný celerový špek, tak mám jasno. Přeci jen stále vede ten celer?.

Přidáte-li během přípravy k pokrájenému celeru 200 g nadrobno nakrájeného uzeného tempehu, získáte chuť více podobnou „špeku“ ?

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g celeru nakrájeného na malé kostičky
  • / 200 g uzeného tempehu pokrájeného na malé kostičky/ – pro ty, kteří chtějí
  • 60 g přepuštěného másla
  • Grilovací koření
  • Sůl

Postup přípravy:

  1. Na studenou pánev dáme přepuštěné máslo (ghí), celer, /tempeh/ osolíme a posypeme grilovacím kořením.
  2. Začneme zahřívat a smažíme pomalu, dlouho, aby se tuk natáhl do celeru. počítejte s časem přibližně 30-40 minut.
  3. Hotový celerový špek začne mít zlatavou barvu.

Poznámka:

  1. Přidáte-li během přípravy k pokrájenému celeru 200 g nadrobno nakrájeného uzeného tempehu, získáte chuť více podobnou „špeku“ ?. Rozhodnete-li se pro tento krok, doporučuji z receptu ubrat cca 100 g celeru, přidat těch 200 g uzeného tempehu nebo ponechat uvedené množství celeru, přidat tempeh a navýšit množství přepuštěného másla přibližně o 1 PL.
  2. Důležitým krokem je, dát všechny suroviny včetně tuku na studenou pánev. Kdybychom nechali na pánvi rozehřát tuk a pak vsypali celer, rychle by se na povrchu zatáhl a nenasál by takové množství tuku.
  3. Pozor na rychlé orestování celeru. Bude mít sice pěknou zlatavou barvu, ale uvnitř zůstane syrový.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *