Černá čočka beluga s červenou řepou


Tento salát se dá jíst teplý i studený. Lepší je druhý den, kdy se do sebe zapojí všechny složky ze zálivky.

Pokud byste ho chtěli mít jako hlavní chod při obědě v "teplé verzi" , kde by zastupoval zdroj bílkovin, použijte bych buď vařenou nebo pečenou červenou řepu. Salát je výborný:

Více povídání k tomuto salátu najdete v pořadu Sama Doma z 4.9.


Suroviny pro 4 osoby:

  • 120 g černé čočky belugy

  • 250 g červené řepy

  • 2 PL jablečného koncentrátu

  • 2 PL balzamikového octa

  • 1 PL citronové šťávy

  • 1 PL zázvorové šťávy

  • 1 PL olivového oleje

  • 1 šalotka

  • Naťová cibulka

  • Citronová kůra z jednoho bio neošetřeného citronu

  • sůl

Postup přípravy:

  1. Černou čočku belugu namočíme alespoň na 5 hodin.

  2. Poté namáčecí vodu slijeme, dáme novou a uvaříme ji do měkka.

  3. Červenou řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo, šalotku oloupeme a nakrájíme na jemno. Obojí a smícháme s uvařenou čočkou.

  4. Celý bio citron oloupeme a kůru nakrájíme na malinké kousky. Přidáme ke směsi zeleniny a čočky.

  5. Připravíme si zálivku ze zázvorové šťávy, jablečného koncentrátu, balzamikového octa, soli a oleje. Podle sladko-kyselosti jablečného koncentrátu buď přidáme citronovou šťávu. Pokud je koncentrát kyselejší, již ji nepřidáváme. Je nutné salát předem ochutnat 😊

  6. Vše promícháme, dochutíme solí a nakonec vmícháme naťovou cibulku.

Poznámka:

Salát lez servírovat jak za tepla , tak i za studena. Při teplé variantě si červenou řepu předem uvaříme nebo upečeme a používáme ještě teplou.

#luštěnina #červenářepa #zelenina #vegan #bezlepkové #bezlaktózy

1,006 zobrazení