Černá čočka beluga s červenou řepou

Tento salát se dá jíst teplý i studený. Lepší je druhý den, kdy se do sebe zapojí všechny složky ze zálivky.

Pokud byste ho chtěli mít jako hlavní chod při obědě v „teplé verzi“ , kde by zastupoval zdroj bílkovin, použijte bych buď vařenou nebo pečenou červenou řepu. Salát je výborný:

Více povídání k tomuto salátu najdete v pořadu Sama Doma z 4.9.

Čočka beluga s červenou řepou

Suroviny pro 4 osoby:

  • 120 g černé čočky belugy
  • 250 g červené řepy
  • 2 PL jablečného koncentrátu
  • 2 PL balzamikového octa
  • 1 PL citronové šťávy
  • 1 PL zázvorové šťávy
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 šalotka
  • Naťová cibulka
  • Citronová kůra z jednoho bio neošetřeného citronu
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Černou čočku belugu namočíme alespoň na 5 hodin.
  2. Poté namáčecí vodu slijeme, dáme novou a uvaříme ji do měkka.
  3. Červenou řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo, šalotku oloupeme a nakrájíme na jemno. Obojí a smícháme s uvařenou čočkou.
  4. Celý bio citron oloupeme a kůru nakrájíme na malinké kousky. Přidáme ke směsi zeleniny a čočky.
  5. Připravíme si zálivku ze zázvorové šťávy, jablečného koncentrátu, balzamikového octa, soli a oleje. Podle sladko-kyselosti jablečného koncentrátu buď přidáme citronovou šťávu. Pokud je koncentrát kyselejší, již ji nepřidáváme. Je nutné salát předem ochutnat ?
  6. Vše promícháme, dochutíme solí a nakonec vmícháme naťovou cibulku.

Poznámka:

Salát lez servírovat jak za tepla , tak i za studena. Při teplé variantě si červenou řepu předem uvaříme nebo upečeme a používáme ještě teplou.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *