Hrstková polévka

Jedna podzimní/zimní polévka z domácích zásob a lokálních potravin, teda kromě té mořské řasy :-). Tu samozřejmě můžete z receptu vynechat. Nejvíce mě na té polévce nadchla rozmanitost a barevnost použitých luštěnin, které svou barevností ladily se zabarveným podzimním listím :-)

Moc se omlouvám za velmi pozvolné přidávání receptů, ale od narození Anynky má den málo hodin. Receptů bych měla spousty, ale čas na to je sepsat, nafotit a naťukat na stránky aktuálně chybí... :-(


Suroviny na 4 porce :

1200 ml vody nebo zeleninového vývaru

200 g mrkve

100 g petržele nebo celeru nebo jejich směs

100 g cibule

50 g fazolí

50 g loupaného hrachu

50 g čočky

50 g krup

30 g ovesných vloček

2 stroužky česneku

2 bobkové listy

1 ČL sušené majoránky

Sádlo nebo ghí

1 ČL soli i více



Postup přípravy:

  1. Den předem smícháme hrst krup, hrst fazolí, hrst čočky a hrst loupaného hrachu a tuto směs dáme do mísy a zalijeme studenou vodou. Necháme v chladu namočené do druhého dne. V teple by mohla namočená směs kvasit.

  2. Na tuku orestujeme nakrájenou cibuli a pokrájený česnek.

  3. Přidáme bobkové listy a majoránku, opět chvíli restujeme.

  4. Přisypeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu-mrkev, petržel, celer a krátce přesmahneme.

  5. Přisypeme slitou namočenou směs luštěnin a krup, přisypeme ovesné vločky, zalijeme vývarem nebo vodu a vaříme do změknutí luštěnin.

  6. Hotovou polévku osolíme a před podáváním sypeme zelenými natěmi-např majoránkou, pažitkou….



Poznámka:

  • Dříve se tato polévka zahušťovala buď ovesnými vločkami nebo krupicí. O částečné zahuštění se postarají i luštěniny, kterým stačí kratší doba varu a v polévce se rozvaří během doby, než se uvaří velké fazole. Pokud byste chtěli takto postupovat, pak uberte vždy okolo 10 g u každé luštěniny a těch 30 g doplňte červenou čočkou a mung dálem.

  • Někde se do polévky přidávají i sušené houby.

  • Já dávám trochu mořské řas wakame, kvůli stravitelnosti luštěnin a také proto, že polévku nutričně obohatí.

  • pro veganskou verzi nahradíme ghí olejem

#luštěniny #bezlaktozy #vegan

720 zobrazení