Kokosovo – čokoládové řezy


Sladká tečka nesmí chybět během vánočních svátků, ani na jiných oslavách nebo setkání. Abychom naše těla nezatěžovali kombinací bílé mouky, cukru a nevhodných tuků je dobré si rozmyslet, jaký sladký dezert připravíme. Tyto řezy jsou jednak bezlepkové a zároveň bez cukru, slazené pouze datlemi. Dají servírovat i jako vánoční cukroví, pokud je nakrájíte na malé kousky. V uvedené dávce u nás doma vydrží pouze 1-2 dny 😊.

Tento recept můžete též vidět v pořadu Sama doma, vysílaného 27.11.2018:

1. vstup v Sama doma - cuketová omáčka

2. vstup v Sama doma - kokosové řezy


Suroviny korpus:

  • 70 g pohankové mouky

  • 30 g strouhaného kokosu

  • 3 PL olivového oleje

  • 2 PL datlového pyré

  • 1 PL kakaového prášku

  • 6 PL vody

  • 1 ČL vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů) nebo 1/2 ČL jedlé sody

Postup přípravy:

  1. Uvedené suroviny smícháme a těsto dáme do dortové formy.

  2. Pečeme při 170°C asi 10 minut.

Tip: Pokud chcete mít těsto jemnější, je dobré kokos rozmixovat najemno.

Suroviny na přípravu datlového pyré:

180 g vypeckovaných datlí

120 g vody

Postup přípravy:

  1. Den předem zalijeme datle uvedeným množstvím studené vody.

  2. Druhý den je rozmixujeme v namáčecí vodě na hladký krém připomínající povidla.

  3. Pozor na nechtěné pecky. Jedna rozmixovaná pecka dokáže zničit celé pyré.

Suroviny na kokosovou náplň:

  • 200 g strouhaného kokosu (100 g namixujeme najemno)

  • 300 ml kokosového mléka

  • 40 g kokosového tuku

  • 4 PL javorového sirupu

  • 8 g kuzu /nebo kukuřičného škrobu

  • 2 kapky citronové esence/1 ČL strouhané citronové kůry.

Postup přípravy:

  1. 100 g strouhaný kokosu nameleme/rozmixujeme najemno.

  2. Smícháme se zbylým množstvím strouhaného kokosu.

  3. V kokosovém mléku rozmícháme kuzu a přisypeme do něj směs rozmixovaného a strouhaného kokosu.

  4. Přidáme kokosový tuk, javorový sirup a přivedeme k varu.

  5. Chvilku povaříme.

  6. Do hotové směsi kápneme citronovou esenci nebo vmícháme nastrouhanou citronovou kůru a natřeme na upečený korpus.

Suroviny na čokoládovou polevu:

  • 100 g hořké čokolády

  • 60 g kokosového tuku

  • 60 g datlového sirupu

  • 3 PL datlového pyré

Postup přípravy:

  1. Hořkou čokoládu a kokosový tuk rozehřejeme ve vodní páře.

  2. Do rozpuštěné směsi vmícháme datlový sirup a datlové pyré.

  3. Čokoládovou polevu natřeme na kokosovou hmotu.

  4. Řezy dáme vychladit, ideálně přes noc.

  5. Uchováváme v chladu.

#vegan #bezlepkové #sladké #bezlaktózy

2,463 zobrazení