Letní rajčatová polévka


Dnešní recept je "co dům dal" :-). Koukla jsem se do lednice, obešla zahrádku a polévka byla na talíři :-). Píšu to proto, kdyby Vás překvapila variabilita a malé hmotnosti různých zelenin. Prostě to, co bylo doma, z toho se vařilo.


Suroviny:

  • 350 g rajčat

  • 150 g mrkve

  • 60 g zelených fazolových lusků

  • 60 g květáku

  • 60 g cukety

  • 120 g rajčatové omáčky

  • 1 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 700 ml vody nebo zeleninového vývaru

  • ½ ČL směsi sušených bylinek – tymián, saturejka, smil

  • 3 bobkové listy

  • 3-4 PL rýžového sirupu

  • ½ ČL soli

  • 1 ČL vody z pickles/jablečného octa/umeocta

  • Kousek řasy wakame

  • olivový olej

Postup přípravy:

  1. Cibuli pokrájíme najemno, česnek na plátky.

  2. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky. Fazolky, květák, cuketu opláchneme a nakrájíme na menší kousky.

  3. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do zlatova, přidáme plátky česneku a ještě chvíli restujeme.

  4. Do směsi cibule a česneku vsypeme připravené koření (bobkový list a sušené bylinky) a necháme rozvonět. Stačí chvilka, abychom ho nespálili, zhořklo by.

  5. Přidáme připravená nakrájená rajčata, řasu wakame a ostatní zeleninu.

  6. Zalijeme 700 ml vody, přidáme sůl a povaříme asi 10 minut, do změknutí zeleniny.

  7. Vyndáme bobkové listy, odebereme asi ¼ směsi a rozmixuje do hladka. Vlijeme zpět do polévky.

  8. Hotovou polévku ochutíme rýžovým sirupem, vodou z pickles (nebo jablečným octem/umeoctem) a dle chuti dosolíme.

  9. Zdobíme klíčky, čerstvou bazalkou.

Podáváme:

  • Zakápnuté olejem a ovesnou /rýžovou či kravskou smetanou

  • Ozdobené bylinkami (bazalka, tymián, celerová nať…)

  • Obohacené klíčky

  • Chceme-li mít polévku výživnější, můžeme ji doplnit:

o buď vařenou rýží/slzovkou/quinou

o nebo tempehem

#zelenina #vegan #bezlepkové #bezlaktózy

425 zobrazení