Napařená zelenina s fazolkami adzuki


Toto je druhý recept z pořadu Sama Doma, věnovaný obezitě, ze dne 16.5.2017. I zde hraje hlavní roli především tepelně upravená zelenina obohacená luštěninou. Fazolky adzuki jsem vybrala záměrně, pro jejich pročišťující a detoxikační vlastnosti. Dále odstraňují stavy horkosti v těle, rozptylují stagnaci krve, snižují otoky, jsou močopudné a vysušují. Jako příloha je vhodná bezlepková obilnina.

Zeleninu můžete různě kombinovat. Pokud nemáte nějaké zdravotní omezení, je jedno, kterou zeleninu zvolíte. Já preferuji místní, pokud to jde, sezonní zeleninu.


Suroviny:

  • 100 g pórku

  • 150 g zeleniny (fenykl, mrkev, tuřín, brokolice, chřest, červená řepa, pastinák……)

  • 50 g vařených fazolek adzuki

  • 1 ČL zázvorové šťávy

  • 1 ČL kuzu

  • 1 ČL černého sezamu

  • 40 ml vody

  • Sůl

  • Bylinky – tymián, rozmarýna, saturejka

Postup přípravy:

  1. Zeleninu dle našeho výběru nakrájíme na proužky.

  2. Vložíme do pařáčku, který máme umístěný v hrnci s vroucí vodou. Napařujeme do změknutí zeleniny.

  3. Pórek osmahneme na trochu oleje, orestujeme černý sezam, vmícháme napařenou zeleninu a vařené fazolky adzuki.

  4. Ve skleničce rozmícháme kuzu s vodou a zázvorovou šťávou.

  5. Vlijeme do směsi na pánvičce.

  6. Dochutíme solí a bylinkami.

Podáváme s:

  • Vařenými jáhly

  • vařenou pohankou

  • dlouhozrnnou rýží

  • vařenou slzovkou

  • celerovým pyré

  • s kvašenou zeleninou

  • s listovým salátem bez obilné přílohy

#luštěnina #zelenina #bezlepkové #bezlaktózy

621 zobrazení