Pesto

Není nad domácí pesto :-) Letos máme znovu velikou úrodu ořechů a i bazalky, tak se snažím využít vše, co zahrada dá. Když bazalku před mixováním zblanšírujete, pesto zůstane krásně zelené po celou dobu, než ho sníte :-).


Pesto


Suroviny:

  • 100 ml panenského olivového oleje

  • 25 g lístků bazalky (asi 1 hrst, cca 50-60 lístků, záleží na jejich velikosti)

  • 50 g vlašských ořechů

  • 40 g parmezánu (část lze nahradit pecorinem, pesto bude mít výraznější chuť)

  • 1 stroužek česneku

  • 1 ČL citronové šťávy

  • Sůl dle potřeby


Postup přípravy:

  1. Vlašské ořechy orestujte nasucho na pánvi. Nechte vychladnout.

  2. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle.

  3. Česnek oloupejte a prolisujte lisem na česnek. Kdo nemá lis na česnek, utře ručně stroužek česneku se solí.

  4. Připravte si hrnec a mísu takové velikosti, do kterých se vám vejde síto s bazalkou.

  5. Do hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Do mísy nalijte co nejvíce studenou vodu (můžete do ní přidat kostky ledu).

  6. Odpovídající množství bazalky dejte do síta, ponořte do hrnce s vroucí vodou. Ihned vytáhněte a dejte do mísy s ledovou vodou.

  7. Bazalku nechte co nejvíce okapat.

  8. Mezitím rozmixujte ořechy. Přidejte ostatní suroviny kromě oleje a rozmixujte.

  9. Přilijte olej a opět chvilku promixujte. Dochuťte solí. Ti, kdo třeli stroužek česneku se solí možná nebudou muset další sůl přidávat. Záleží na množství soli, které při úpravě česneku potřebovali.


Pesto lze uchovávat:

  • V lednici 3-5 dní.

  • Lze namrazit do tvořítek na led.

  • Sterilovat 20 minut při 80°C.




320 zobrazení