Pohankovo-rajčatové krekry


Na zahrádce dozrávají rajčata a bylinky jsou stále krásné, tak přemýšlím, co s tím vším :-) Máte-li chuť a dáte si trochu práce s přípravou, zkuste tyto pohankové krekry. Patří mezi mé favority. Nosím je v kabelce či batohu, když jedu na schůzky nebo na výlet. Mohou se jíst samotné, s pestem, luštěninovou pomazánkou nebo se zeleninovým salátem. Jediné, co je na přípravě trochu zdlouhavé, je jejich sušení. Ale stojí to za to 😊.


Suroviny na 60 koleček o průměru cca 5 cm:

  • 230 g strouhané mrkve

  • 200 g pohanky

  • 140 g slunečnicových semínek

  • 180 g lněného semínka – namočit do 300 ml vody

  • 50 g mandlových plátků

  • 80 g sušených rajčat

  • 50 ml namáčecí vody z rajčat

  • 6 stroužků česneku

  • 2 cibule

  • 1½ - 2 ČL soli

  • 2 ČL sušené saturejky

  • Hrst čerstvé bazalky, čerstvý tymián, rozmarýna

  • olej

Postup přípravy:

  1. Pohanku, slunečnicová semínka a rajčata namočíme den předem, každé zvlášť.

  2. Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme.

  3. Lněné semínko namočíme v uvedeném množství vody alespoň 2 hodiny předem.

  4. Rajčata scedíme rozmixujeme na hladkou hmotu společně s 50 ml vody z namáčení rajčat.

  5. K rozmixovaným rajčatům přidáme slitou pohanku a slunečnicová semínka a vše nahrubo rozmixujeme.

  6. Česnek prolisujeme a cibuli nakrájíme najemno. Obojí lze přidat k rozmixované směsi. Nebo cibuli orestujeme do zlatova na oleji. Přidáme utřený česnek a ještě chvilku restujeme. Poté přisypeme k rozmixované směsi.

  7. Do směsi vmícháme namočené lněné semínko.

  8. Bazalku a ostatní čerstvé bylinky dle výběru najemno pokrájíme.

  9. Přidáme mandlové plátky.

  10. Vše dohromady smícháme a tvoříme placičky, které sušíme podle potřeby. V chladném počasí v sušičce, v létě na slunci.

Tip:

  • Směs lze natřít na plát sušičky a asi po 12 hodinách sušení nakrájíme na čtverce nebo obdélníky. Podle potřeby dosušíme.

  • Bylinky lze libovolně měnit, podle svých chutí.

#ořechysemena #bezlepkové #bezlaktózy #bylinky #vegan