Pohankový chléb se semínky (bezlepkový)



Těm, kteří mají chuť na pečivo, ale cítí, že pečivo z mouky jim nedělá dobře. Je to přirozené, protože jakákoli "degradace" obilí na mouku způsobuje, že se nám hůře tráví a druhy obsahující lepek jsou příčinou mnoha střevních onemocnění.

Nabízím možnost netradičního pečiva z celých pohankových krupek, semínek a ořechů.

Suroviny:

200 g pohanky - kroupy

120 g lněných semínek

100 g slunečnicových semínek

50 g dýňových semínek

30 g černého sezamu

hrst ořechů (loupaných mandlí, kešu, lískových ořechů)

20 g psyllia

20 g chia semínek

1 ČL soli

1 ČL mletého kmínu

350 ml vody

Postup přípravy:

  1. Odvážené množství pohanky zalijeme vodou a necháme namočené přes noc.

  2. Druhý den pořádně smícháme všechny uvedené suroviny, kromě vody a namočené pohanky.

  3. Pohanku slijeme, propláchneme, necháme okapat na sítku a přidáme do sypké směsi.

  4. Přilijeme vodu a vše pořádně promícháme.

  5. Formu na chléb si vyložíme papírem na pečení a chlebovou hmotu do ní namačkáme.

  6. Necháme odpočinout minimálně tři hodiny. Lze i déle, ale pak je dobré dát formu s těstem do lednice.

  7. Troubu předehřejeme na 160°C. Chléb pečeme hodinu při 160 °C. Poté ho opatrně vyklopíme z formy na mřížku, sundáme papír na pečení a pečeme dále, položený na mřížce, ještě 45 minut při stejné teplotě.

#ořechysemena #bezlepkové #bezlaktózy

1,491 zobrazení