Zeleninová polévka s kokosovým mlékem


Vypadá to, že už k nám dorazí teplejší počasí. Když začne být teplo, mám ráda lehká jídla. Polévka v létě může být buď součástí oběda nebo jen jako lehká večeře, když jsou úmorná vedra. Doplněná klíčky má osvěžující povahu.


Suroviny:

  • 1 PL olivového oleje/ghí

  • 1 červená cibule

  • 300 g mrkve nakrájené na kolečka

  • 200 cukety

  • 200 g vodnice/tuřínu

  • 150 g řapíkatého celeru

  • 100 g červené čočky

  • 3 rajčata

  • 2 bobkové listy

  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru

  • 200 ml kokosového mléka

  • 1-2 ČL soli

  • 1ČL koření garam masala

  • špetka kurkumy

Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájíme najemno, mrkev, vodnici/tuřín a cuketu na kostičky. Rajčata na čtvrtiny.

  2. Na oleji/ghí osmažíme cibuli do zlatova, lehce přesmahneme bobkové listy, přidáme koření a necháme ho chvilku rozvonět na oleji.

  3. Přidáme mrkev, vodnici/tuřín, cuketu, řapíkatý celer, rajčata a červenou čočku. Krátce orestujeme.

  4. Přilijeme vodu nebo zeleninový vývar, osolíme a uvedeme k varu.

  5. Po změknutí zeleniny z polévky vyndáme bobkové listy.

  6. Jednu třetinu polévky odebereme a rozmixujeme.

  7. Rozmixovanou část vlijeme zpět do polévky, dochutíme solí a zjemníme kokosovým mlékem.

  8. Na talíři zdobíme klíčky.

#luštěnina #bezlepkové #bezlaktózy #vegan