Míša Sedláčková

Roláda s oříškovo-čokoládovou náplní

I tento recept lze zhlédnout v pořadu Sama doma ze dne 23.6.2020. (zde je první vstup, zde je druhý vstup v pořadu Sama doma). Polévka, která se v tom díle vysílala, byla favoritem naší roční Any. Tato roláda je favoritem starších dětí 🙂 Její chuť se dá různě proměňovat:

Chcete-li mít chuť náplně čokoládovo-oříškovo-mátovou, použijte ideálně mléko bez příchutě (rýžové, ovesné nebo klasické), mandlový nebo kešu krém a čokoládu Lindt s mátou:-)

Suroviny-těsto:

Postup přípravy:

  1. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  2. Žloutky vyšleháme s rýžovým sirupem do světlé hmoty.
  3. Lehce vmícháme ječnou mouku, citronovou kůru a tuhý sníh.
  4. Těsto natřeme v tenké vrstvě na pečící papír a pečeme cca 10-15 minut při teplotě 165°C.
  5. Po upečení přesuneme základ na roládu na vlhkou utěrku tou stranou, kde není pečící papír.
  6. Sundáme pečící papír a pomocí utěrky roládu zatočíme a necháme vychladnout.
  7. Vychladlé těsto opět rozbalíme a natřeme na něj čokoládovou náplň. Část náplně si odložíme stranou.
  8. Náplň poklademe malými kousky ovoce a opět vše zarolujeme.
  9. Hotovou roládu potřeme odloženou náplní.
  10. Můžeme ji posypat lyofylizovaným ovocem /ovoce sušené mrazem/ nebo najemno pomletými oříšky  a necháme, ideálně, přes noc v lednici zatuhnout.

Suroviny-čokoládový krém:

Postup přípravy:

  1. Do vodní lázně dáme postupně rozpouštět čokoládu.
  2. Rýžové mléko smícháme s datlovým sirupem a pudinkem.
  3. Přivedeme k varu a za stálého míchání chvíli povaříme do zhoustnutí.
  4. Do uvařené pudinkové kaše vmícháme rozpuštěnou čokoládu a oříškové máslo dle vašeho výběru. Necháme prochladnout.
  5. Prochladlý krém vyšleháme se změklým máslem, tvarohem a špetkou soli a necháme v lednici vychladnout.

Poznámka: