Nutela z datlí

Nutela z datlí

Nevím, jak to máte Vy, ale mé tělo má na podzim tendence se lehce obalit tukem. Zřejmě každý rok čeká krutou zimu :-DDDD.

Tak chodím a slídím, co bych dobrého snědla. Čokoládu nechci, ta mě zahleňuje, koláč – to je moc hmoty najednou, ale taková jedna polévková lžíce nutely, která je dokonce z oříšků a bez mléka, cukru a palmového tuku :-DDD. K tomu hrnek mátového čaje a jsem v ráji :-DDDD.

Datle jsou bohatým zdrojem ovocného cukru (60–70%). Vzhledem k unikátní kombinaci jednoduchých cukrů a vlákniny jsou datle ceněným doplňkem stravy při dietách a sportovních výkonech a nezvyšují hladinu cukru v krvi, pokud jich nesníte hrnec :-). I diabetik si může bez výčitek 1-2 PL nutely sníst.

Suroviny:

  • 200 g datlí bez pecek
  • 150 ml (g) vody
  • 100 g lískových oříšků
  • 2 PL kakaa
  • 4 PL kokosového tuku
  • Lze špetka vanilky

Postup přípravy:

  1. Den předem vložíme datle do sklenice a zalijeme odpovídající množství vody.
  2. Lískové oříšky opražíme – bud na pánvičce nebo v troubě. V okamžiku, kdy začne jejich slupka praskat a tmavnout, vypneme troubu nebo je sundáme z pánvičky a nasypeme je do utěrky.
  3. V utěrce oříšky promneme a tím sloupneme slupku. Já to dělám venku, protože i když se snažím, mám slupky v celé kuchyni….
  4. Druhý den nejprve rozmixujeme datle. Vznikne nám datlová pasta, do které přidáme zbývající suroviny.
  5. Opět vše rozmixujeme do hladké hmoty.
  6. Nutelu plníme skleniček a uchováme v lednici. Někdy je dobré použít zámek :-DDDD

Poznámka:

  1. Na mixování je dobré použít výkonný mixer nebo „food procesor“.
  2. Pokud byste během mixování datlí slyšeli podivný „tvrdý“ zvuk, tak tam zůstala zapomenutá pecka. Je nutné ji vyndat. Jinak Vám zničí celou nutelu.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *