Pikantní cuketa

Pikantní cuketa s černou rýží a kroketkami z červené čočky

Cukety plodí a plodí ?. Zatím s nimi držím krok, ale docela se občas nadřu, aby z nich připravená jídla nebyla na první pohled „cuketová“, protože děti už trochu stávkují ?. Na druhé straně děkuji přírodě za tu hojnost!!

Tento recept je určený spíše dospělým, proto je tam cuketa zcela přiznaná … Je to něco mezi kari a čatním s více možnostmi použití.

Suroviny na 3-4 porce:

  • 300 g cukety
  • 250 g rajčat
  • 200 g dýně hokaido
  • 100 g zelených fazolových lusků
  • 20 g zázvoru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ČL černého kmínu (černuchy)
  • 1 ČL koriandru
  • ¼ ČL kurkumy
  • ¼ ČL garam masaly
  • 1 PL ghí/oleje
  • 60 ml kokosového mléka
  • Sůl dle potřeby

Postup přípravy:

  1. Cibuli a stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na jemno.
  2. Fazolky a malou dýni očistíme, pokrájíme na malé kousky a dáme do vroucí vody vařit 5-10 minut, do změknutí.
  3. Cuketu a rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky.
  4. Zázvor oloupeme a pokrájíme na malé kousky.
  5. Rozehřejeme ghí a orestujeme na něm cibuli a česnek do zlatova.
  6. Přidáme pokrájený zázvor, koření -černý kmín a koriandr a necháme ho rozvonět. Poté přidáme mleté koření – garam masalu a kurkumu a lehce orestujeme. Pozor, aby se nepřipálilo.
  7. Vložíme nakrájenou zeleninu a chvíli restujeme.
  8. Přilijeme kokosové mléko, přidáme sůl a restujeme do změknutí cukety.

Podáváme:

  • Posypané koriandrovou natí
  • S černou rýží
  • S čočkovými kroketami
  • Lze servírovat na topince z kváskového chleba (to je úplně skvělý! ?

Poznámka:

Nemáte-li dýni, nahraďte ji 100 g fazolek a 100 g cukety.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *