Sladká chilli omáčka

Naše děti milují sladkou chilli omáčku, proto jsem se rozhodla připravit ji z kvalitních surovin. Máme raději jemnější verzi. Míru pálivosti omáčky reguluji poměrem množství chilli papriček a červené kapie.

Připravuji s ní pečené vepřové maso s mrkví, lososa a nebo ji máme jako přílohu k mnohým jídlům. Její příprava je velmi snadná a rychlá, proto se myslím, že stojí za to, si ji doma uvařit 🙂

Suroviny na přípravu cca 0,4 l omáčky:

  • 200 g světlého třtinového cukru
  • 180 g červené kapie
  • 150 ml rýžového octa (lze nahradit vinným octem)
  • 100 ml vody
  • 2-3 středně pálivé chilli papričky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 4 PL vody
  • 1 ½ ČL soli
  • 1 ČL citronové šťávy
  • 1 ČL vrchovatá kuzu (lze nahradit kukuřičným nebo bramborovým škrobem)

Postup přípravy:

  1. Papriky omyjeme, vyndáme semínka a nakrájíme je na větší kousky. Doporučuji pracovat v rukavicích, protože palčivost paprik zůstává na rukou i po umytí.
  2. Česnek oloupeme a rozčtvrtíme, šalotku nakrájíme najemno.
  3. Připravené papriky a česnek vložíme do mixovací nádoby, přilijeme vodu a nahrubo rozmixujeme tyčovým mixerem.
  4. Směs nalijeme do hrnce, přidáme třtinový cukr, ocet, najemno pokrájenou šalotku a přivedeme k varu. Vaříme okolo 5 minut. Při vaření je důležité mít zapnutou digestoř a hodně větrat, jinak Vás budou pálit oči.
  5. V hrnečku rozmícháme kuzu se 4 PL vody a směs vlijeme do hotové omáčky. Krátce povaříme a hned po vypnutí přidáme citronovou šťávu.
  6. Hotovou omáčku plníme do čistých sklenic. V lednici vydrží až měsíc.

Poznámka:

  • Chceme-li pálivější omáčku, neodstraníme všechna semínka při přípravě papriček. Nebo upravíme poměr papriček vs. červená kapie, kdy použijeme více chilli papriček a menší množství červené kapie.
  • Chceme-li omáčku uchovat déle, sterilujeme ji při 80°C po dobu 20 minut.
One Comment

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *