Slepice na paprice trochu jinak

Nevyhledávám recepty, kde základem je mouka, abychom dostali požadovaný objem a hustotu omáčky. V tomto receptu tvoří základ omáčky zelenina a je možné ho připravit ve více variantách – bezlaktozové, vegetariánské i veganské. V posledních dvou zmiňovaných variantách samozřejmě bez slepice a kravské smetany. Kombinace a možnosti, jak si upravit recept i na vegetariánskou verzi, najdete pod nadpisem „Varianty“.

Slepice na paprice trochu jinak

Suroviny:

  • 2 stehna ze slepice a 2 slepičí prsa nebo 1 celá slepice
  • 600 g oloupané, ideálně žluté cukety bez semínek
  • 250 g mrkve
  • 150 g cibule
  • 2 velké červené kapie (tenkostěnné i tlustostěnné)
  • 250 ml smetany – kravské, ovesné, rýžové
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 PL mleté papriky
  • Přepuštěné máslo nebo olej
  • Sůl dle potřeby
  • 500 ml zeleninového nebo slepičího vývaru (viz postup)

Postup přípravy:

  1. Části slepice nebo celou slepici vložíme do hrnce s vroucí vodou. Přidáme bobkový list, nové koření a sůl.
  2. Vaříme do změknutí masa. Celá slepice se vaří přibližně 2 hodiny, záleží na slepici.
  3. Když je maso měkké, vyndáme ho z vývaru a obereme od kosti. Vývar použijeme na přípravu omáčky.
  4. V hrnci na přepuštěném másle nebo oleji orestujeme oloupanou nakrájenou cibuli. Potom k ní přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a pokrájené kapie. Opět na tuku restujeme, aby zelenina pustila barvu a rozvinula se chuť. Přisypeme mletou papriku a necháme ji rozvonět.
  5. Přidáme oloupanou a na větší kousky pokrájenou cuketu.
  6. Zeleninovou směs zalijeme vývarem, který nám zbyl po uvaření slepice (500 ml) nebo zeleninovým vývarem a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny.
  7. Vše rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme solí.

Podáváme s:

  • Těstovinou
  • Rýží
  • Bulgurem
  • Noky
  • Houskovými knedlíky

Varianty:

  • Použitý druh červené kapie /tenkostěnná nebo tlustostěnná/ se promítne do chuti omáčky. Těžko říci, která je lepší. Je dobé to vyzkoušet 😊
  • Chceme-li mít vegetariánskou/veganskou formu omáčky, začneme bodem 4. místo slepičího vývaru, použijeme zeleninový vývar a omáčku zjemníme buď alternativní smetanou /ovesná, rýžová/ nebo kravskou. Podáváme s karbanátkem z červené řepy nebo orestovaným tempehem nebo pohankovým karbanátkem.
  • Bezlaktozová varianta – použijeme buď ghí (máme-li ho povolené) nebo olej a na zjemnění rýžovou nebo ovesnou smetanu.
  • Bezlepková varianta  – postupujeme dle receptu, jen nepoužijeme ovesnou smetanu

6 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *