Míša Sedláčková

Slepice na paprice trochu jinak

Nevyhledávám recepty, kde základem je mouka, abychom dostali požadovaný objem a hustotu omáčky. V tomto receptu tvoří základ omáčky zelenina a je možné ho připravit ve více variantách – bezlaktozové, vegetariánské i veganské. V posledních dvou zmiňovaných variantách samozřejmě bez slepice a kravské smetany. Kombinace a možnosti, jak si upravit recept i na vegetariánskou verzi, najdete pod nadpisem „Varianty“.

Slepice na paprice trochu jinak

Suroviny:

Postup přípravy:

  1. Části slepice nebo celou slepici vložíme do hrnce s vroucí vodou. Přidáme bobkový list, nové koření a sůl.
  2. Vaříme do změknutí masa. Celá slepice se vaří přibližně 2 hodiny, záleží na slepici.
  3. Když je maso měkké, vyndáme ho z vývaru a obereme od kosti. Vývar použijeme na přípravu omáčky.
  4. V hrnci na přepuštěném másle nebo oleji orestujeme oloupanou nakrájenou cibuli. Potom k ní přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a pokrájené kapie. Opět na tuku restujeme, aby zelenina pustila barvu a rozvinula se chuť. Přisypeme mletou papriku a necháme ji rozvonět.
  5. Přidáme oloupanou a na větší kousky pokrájenou cuketu.
  6. Zeleninovou směs zalijeme vývarem, který nám zbyl po uvaření slepice (500 ml) nebo zeleninovým vývarem a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny.
  7. Vše rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme solí.

Podáváme s:

Varianty: