Slepičí vývar

Slepice a kuře není totéž

V poslední době vnímám, že v receptech, kde základem je slepice se ve velké míře objevuje kuře. Z kulinářského pohledu mi to je jasné, jenže slepice působí v našich tělech zcela odlišně a její nahrazení kuřetem má spíše negativní účinek. Samozřejmě vždy záleží na strávníkovi a na jeho konstituci a také na tom, co od stravy očekává.  

Východním energetickým pohledem (zjištěno dlouhodobým sledováním účinků stravy na lidi):

  • Slepičí vývar vyživuje JIN, tvoří šťávy, doplňuje ledviny, doplňuje životní sílu. Proto se několika hodinový tažený slepičí vývar podával matkám po porodu, vyčerpaným lidem, starým lidem, dlouhodobě ležícím, …
  • Kuře doplňuje JANGOVOU složku.

Západním pohledem (zjištěno v laboratořích):

  • Slepičí vývar jako jediný z vývar je schopný dobře regenerovat glutathion v játrech / glutathion je jeden z nejsilnějších antioxidantů/. Při nemocích je ho velká spotřeba. Glutathion podporuje detoxikaci jater.
  • Slepičí tuk obsahuje velké množství vitamínu D, který je ve velkém spotřebováván v těžkých životních situacích, vyčerpáních, porodech, nemocích- chřipky, virózy,….. (samozřejmě jeho velkým zdrojem je sluneční záření). V současné době značná část naší civilizace má nedostatek vitamínu D.

Na následující dva recepty – „Slepičí vývar“ a „Slepice na paprice trochu jinak“ se hodí ideálně 2 slepice, které si připravíte následovně:

Slepičí vývar

Suroviny na 4 porce:

  • Slepičí skelet s křídly ze dvou slepic, které zbyly z přípravy „Slepice na paprice trochu jinak“ nebo jedna celá slepice
  • 2 litry vody
  • 4 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 2 cibule
  • celer
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • Sůl dle potřeby
  • Přepuštěné máslo
  • na orestování zeleniny

Postup přípravy:

  1. Slepičí skelety nebo celou slepici vložíme do hrnce se studenou vodou.
  2. Přidáme bobkový list, nové koření, očištěnou pokrájenou kořenovou zeleninu v dávce 2 mrkve, kousek celeru, 1 petržel, pokrájenou cibuli i se slupkou, máme-li kvalitní, ideálně bio cibuli a sůl. Použijeme-li cibuli se slupkou, bude mít vývar krásnou barvu.
  3. Přivedeme k varu a vaříme těsně pod bodem varu 6-8 hodin.  Vaříme-li celou slepici, přibližně po dvou hodinách varu vyjmeme slepici a jsou -li prsa měkká, dáme je stranou (poté je použijeme do hotové polévky) a dále vaříme zbytek slepice uvedenou dobu.
  4. Hotový vývar scedíme a dochutíme solí.
  5. Na pánvi orestujeme na skus pokrájenou mrkev, petržel a kousek celeru.
  6. Do talíře vložíme připravenou zeleninu, obraná slepičí prsa a zalijeme vývarem.
  7. Posypeme naťovou petrželkou.

Chceme-li mít polévku výživnější, přidáme do ní:

  • Vařenou obilovinu – jáhly, rýže, quinou, ječné krupky, vařenou slzovku
  • Vařené nudle – tenké rýžové vermicelli, vaječné, těstovinové, celestýnské
Tags:

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *