Míša Sedláčková

Slepičí vývar

Slepice a kuře není totéž

V poslední době vnímám, že v receptech, kde základem je slepice se ve velké míře objevuje kuře. Z kulinářského pohledu mi to je jasné, jenže slepice působí v našich tělech zcela odlišně a její nahrazení kuřetem má spíše negativní účinek. Samozřejmě vždy záleží na strávníkovi a na jeho konstituci a také na tom, co od stravy očekává.  

Východním energetickým pohledem (zjištěno dlouhodobým sledováním účinků stravy na lidi):

Západním pohledem (zjištěno v laboratořích):

Na následující dva recepty – „Slepičí vývar“ a „Slepice na paprice trochu jinak“ se hodí ideálně 2 slepice, které si připravíte následovně:

Slepičí vývar

Suroviny na 4 porce:

Postup přípravy:

  1. Slepičí skelety nebo celou slepici vložíme do hrnce se studenou vodou.
  2. Přidáme bobkový list, nové koření, očištěnou pokrájenou kořenovou zeleninu v dávce 2 mrkve, kousek celeru, 1 petržel, pokrájenou cibuli i se slupkou, máme-li kvalitní, ideálně bio cibuli a sůl. Použijeme-li cibuli se slupkou, bude mít vývar krásnou barvu.
  3. Přivedeme k varu a vaříme těsně pod bodem varu 6-8 hodin.  Vaříme-li celou slepici, přibližně po dvou hodinách varu vyjmeme slepici a jsou -li prsa měkká, dáme je stranou (poté je použijeme do hotové polévky) a dále vaříme zbytek slepice uvedenou dobu.
  4. Hotový vývar scedíme a dochutíme solí.
  5. Na pánvi orestujeme na skus pokrájenou mrkev, petržel a kousek celeru.
  6. Do talíře vložíme připravenou zeleninu, obraná slepičí prsa a zalijeme vývarem.
  7. Posypeme naťovou petrželkou.

Chceme-li mít polévku výživnější, přidáme do ní: