Slunečnicové placičky

Podle kalendáře tu máme květen. Zatím to tak úplně nevypadá, ale hezké a teplé počasí přijde, ostatně jako každý rok. Věřím v moudrost přírody ?.

Začne nám období výletů, večerní posezení s přáteli,…Tyto placičky jsou naprosto skvělé na takovéto akce.

Výborné jsou:

  • se zeleninou a tzatziki
  • luštěninovou pomazánkou jako rychlé a zdravé pohoštění.

Jejich samotná příprava je jednoduchá, jen sušení trvá déle. Doporučuji připravit větší množství a nechat je sušit třeba na sluníčku (až bude velké teplo ?) poskládané na roštu. Přirozené sušení zachovává významné množství vitamínů, enzymů a minerálů, které pečením zanikají

Tento recept a další můžete najít v květnovém vydání časopisu Joga Dnes.

Suroviny:

  • 300 g slunečnicových semínek
  • 100 g lněného semínka
  • 50 g lněného semínka namletého
  • 50 g černého sezamu
  • 2 PL lahůdkového droždí (vynecháme u bezlepkové varianty)
  • 1 ČL koření garam masala
  • 1ČL drcené černuchy (černého kmínu)
  • 2 ČL sušeného česneku
  • 2 ČL soli
  • 170 ml vody

Postup přípravy:

  1. Slunečnicová semínka namočíme přes noc do vody.
  2. Druhý den namáčecí vodu vylijeme a přidáme vodu čerstvou (170 ml).
  3. Vše rozmixujeme na hrubší hmotu.
  4. Do směsi přidáme celé i mleté lněné semínko, černý sezam, koření a sůl.
  5. Vytvoříme placičky, které sušíme při 40°-50°C asi 1 den. Dají se též sušit na letním sluníčku.

Poznámka:

  • Lněné semínko se dá namlet v mlýnku na kávu či na obilí.
  • Chceme-li mít placičky v bezlepkové variantě, vynecháme lahůdkové droždí.

Tip: Chceme-li mít placičky dvojí chuti, rozdělíme těsto a do jedné poloviny přidáme 4 PL rajčatové omáčky a drcenou saturejku.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *