Míša Sedláčková Exit Reader Mode

Šťáva z černého bezu

Suroviny:

Postup přípravy:

  1. Do odměřeného množství vody přidáme kyselinu citronovou a přivdeme k varu.
  2. Necháme vychladnout.
  3. Do vychladlé vody dáme uvedené množství omytých bezových květů.
  4. Necháme 24 hodin louhovat v chladné místnosti.
  5. Druhý den směs scedíme přes plátno a tuhou hmotu ještě přes plátno vymačkáme.
  6. Přidáme cukr, citronovou šťáv a mícháme do rozpuštění cukru.

Uchování:

  1. Pokud chceme mít sirup do zásoby, nalijeme ho do čistých vypařených sklenic.
  2. Dobře uzavřeme vyvařenými suchými víčky a utáhneme.
  3. Sterilujeme 20 minut při 80°C.
  4. Takto nám sirup vydrží i rok.
  5. Po otevření má trvanlivost cca 2-3 měsíce v lednici.

#sladké #bylinky