Štítek: bezlaktozy

Sezamovo-ořechové kuličky

Zima - letos sice bez sněhu, bez té její bílé čistoty a většího ticha. Škoda... Ale i tak platí, že zimní chlad omezuje veškerou aktivitu a pozastavuje růst. V přírodě vše utichlo a odpočívá, ideálně pod sněhovou peřinou. I my bychom si měli dopřát odpočinek, zvolnění a výživný spánek, protože...

Rizoto z ječných krup a ze slzovky

Tentokrát jeden recept z kategorie - funkční a léčivé. Toto rizoto posiluje slezinu, odvádí vlhkost, vyživuje žaludek. Více o tom, jak působí potraviny v našem těle se dozvíte na mých kurzech, které se snažím dělat v malé skupince, aby byl čas a prostor věnovat se účastníkům individuálně. ...

Kyselo

Je to polévka ze žitného kvasu, ze kterého se dříve pekly žitné kváskové chleby, ale i chleby pšeničné, než ho z pekařství vytlačily kvasnice😩. Kdo má doma žitný kvásek, stačí ho namnožit a druhý den uvařit kyselo nebo takto zdělat přebytky kvásku :-). Už to, že se polévka...

Pečené vepřové s mrkví a chilli omáčkou

Tento recept mám v šuplíku minimálně 4 roky, ale až nyní jsem ho stihla vyfotit. Většinou ho připravuji k věčeři (je toho hodně a dělá se to samo:-)), ale i přes to, že je toho hodně nebývá druhý den co fotit 😀 Suroviny na 4 porce: 800 g vepřové...

Cizrnové rizoto

Tento recept je náplň z receptu „zapečená plněná dýně“ a lze ho různě měnit dle dostupných surovin. Některé tipy jsou uvedeny dole pod receptem. Dělám-li recept s cizrnou, nepřidávám již košťálovou zeleninu (květák, brokolice), protože se mi to hůře tráví. Ale komu to nedělá problém, pak právě brokolice přidaná...