Štítek: luštěnina

Mrkvovo-cuketová polévka

Miluji toto období babího léta, kdy ráno visí rosa na pavučinách jako korálky a přes den sluníčko krásně hřeje… Jako každý rok nás touto dobou zaplaví nadúroda cuket. Již dva roky pěstuji jen žluté cukety a nemohu se jich nabažit ?. Dozraje-li jich najednou hodně, dá se část cuket...

Rajčatovo-fazolová polévka

Miluji recepty, které mají několik způsobů využití, jako tato polévka. Máte-li předem uvařené fazole, je její příprava rychlá. Ráda ji vařím v létě nebo na podzim, když sklízím svá rajčata. Pokud uberete v receptu množství vody, lze tuto polévku připravit jako hustší zeleninovo-fazolovou omáčku, kterou jsem si sama pro...

Napařená zelenina s fazolkami adzuki

Toto je druhý recept z pořadu Sama Doma, věnovaný obezitě, ze dne 16.5.2017. I zde hraje hlavní roli především tepelně upravená zelenina obohacená luštěninou. Fazolky adzuki jsem vybrala záměrně, pro jejich pročišťující a detoxikační vlastnosti. Dále odstraňují stavy horkosti v těle, rozptylují stagnaci krve, snižují otoky, jsou močopudné a...

Zeleninová polévka s kokosovým mlékem

Vypadá to, že už k nám dorazí teplejší počasí. Když začne být teplo, mám ráda lehká jídla. Polévka v létě může být buď součástí oběda nebo jen jako lehká večeře, když jsou úmorná vedra. Doplněná klíčky má osvěžující povahu. Suroviny: 1 PL olivového oleje/ghí 1 červená cibule 300 g...

Pomazánka z fazolek adzuki a pečené zeleniny

A zde je slibovaná pomazánka vyrobená z pečené zeleniny a fazolek adzuki. Recept byl připravován na vysílání pořadu Sama doma, kde se věnovali tématu „klimakteria“. V tomto krásném, byť pro ženy trochu složitém období, je vhodné vyživovat krev a ledviny. Proto jsem zvolila do receptu fazolky adzuki a pečenou...