Žitné perníčky
Žitná mouka pomalu mizí z našich jídel a já si myslím, že je to veliká škoda. Její působení v těle na energetické rovině je zcela odlišné, než u pšeničné mouky. Žito jako obilovina z celostního pohledu: vysušuje vlhkost, vodnatost těla
pročišťuje stagnaci jater,
zvyšuje tělesnou sílu a vytrvalost,
pomáhá vytvářet svalstvo,
pomáhá nervům,...
Strouhaný koláč s tvarohem
Výhody tohoto koláče jsou, že je jednoduchý a rychlý. Nevýhodu má bohužel také a to, že je hned snědený. Podařilo se mi ho vyfotit až na potřetí. Vždy byla polovina fuč, než jsem vytáhla foťák...
Jednoduchý švestkový jahelník
Kvalita a harmonie elementu Země - období babího léta, které se projevuje skrze orgány slezinu a žaludek, má zásadní vliv na naše trávení. Ovlivňuje transformaci přijaté stravy na menší částice a jejich distribuci po těle. Mezi potraviny posilující tento element patří jáhly a tepelně upravené ovoce. Níže nabízím možnost,...
Borůvkový kváskový koláč
Příprava tohoto koláče je malinko delší, protože nepoužívám kvasnice, ale klasický žitný kvásek v dávce 1 ČL, kterým rozkvasím postupně veškerou pšeničnou mouku. Je potřeba přípravu koláče začít den předem, ideálně dopoledne a druhý den je hotový. Nerada bych někoho odradila, protože u kynutí stát nemusíte.........
Rychlý koláč s blůmami
Období sklizně přichází. :-) Máte-li úrodů blům, můžete zkusit tento rychlý koláč. Volbou ovoce a různých ořechů měníte vzhled a chuť koláče.
Použijete-li vlašské ořechy, těsto ztmavne a k blůmám či švestkách se hodí lépe. A ještě skořice, která je pro mě nezbytným kořením v této kombinaci :-)...