kurzy "Vaříme nejen dětem" 

podle zásad zdravého stravování

Kurz je vhodný pro:

·         všechny, kdo se chtějí začít stravovat zdravěji a změnu v jídelníčku si doma udržet

·         rodiče s dětmi, kteří mají speciální stravovací požadavky (autismus, ADHD,...)

·         celiatiky (kromě pár receptů je vše vesměs bezlepkové)

·         terapeuty pracující s lidmi/dětmi, kde je nutná změna stravy

Jedná se o ucelený soubor 5 kurzů.

 

Výhodou na sebe navazujících kurzů je:

  • uzavřená skupina lidí (maximálně 9 lidí)

  • prostor jít více do hloubky, možnost rozpracovávat, co jsme se naučili v minulých lekcích, a tak znalosti dále prohlubovat

  • prostor pro individuální dotazy…

 

Co se v kurzu dovíte a naučíte?

  • vysvětlím základní principy přirozeného stravování

  • budeme připravovat zdravá chutná jídla dle požadavků dětských chutí (mám tři děti, každé má jiné preference..)

  • ochutnáte zdravá jídla a uvidíte, že je lze velmi rychle a jednoduše připravit

  • získáte recepty ke všem jídlům, která budeme vařit a i něco navíc

  • po absolvování kurzu budete schopni připravovat jídla intuitivně

  • v receptech vynecháme mléčné výrobky, bílou mouku, cukr a veškeré uměle vyrobené potraviny

  • vysvětlíme si ne zcela běžné potraviny, z čeho jsou a jak s nimi pracovat

  • dotkneme se teorie stravování dle TČM v příslušném ročním období (jaro, léto, babí léto, podzim, zima)

  • propojíme náš zdravotní stav, chuť potravin, energetické působení potravin v těle a jejich nutriční hodnotu

 

poznámka:

  • Kurz je vhodný i pro bezlepkovou dietu

  • Pro striktní vegany: budeme používat ghí a ve dvou receptech vajíčka

Podrobnější popis kurzů:

1) Jáhly (bezlepkový)

  • krémová jáhlová polévka s mrkví

  • jáhly jako příloha:     

    • vaření jáhel - princip, postup

    • plněné jahelné knedlíky tofu, špenát s ovesnou smetanou, zelenina

    • jahelné špalíčky – možnosti, jak je servírovat

    • zapečené jáhly se zeleninou

  • dezert:

    • jahelné muffiny

    • „ jahelník s ovocem“

    • jahelné bábovičky a agarem

2) Rýže, pohanka (bezlepkový)

  • Miso polévka

  • Zeleninová bezlepková krémová polévka

  • vaření rýže, pohanky - osvědčené postupy, příprava při nemoci…

  • výroba ghee

  • příprava congee, jeho léčebné účinky

  • jednoduchá rýžová kaše (bez mléka, cukru)

  • plněné papriky pohankovou náplní na zeleninovém lůžku

  • nastavovaná pohanková kaše se zeleninou

  • pohanková pomazánka

  • dezert:

    • bezlepkový ovocný koláč s ovocem

3) Luštěniny (bezlepkový)

Princip a postup vaření luštěnin, teorie k luštěninám…

  • polévka z loupaného hrachu,  polévka ze žluté/červené čočky

  • karbanátky z červené čočky

  • cizrna jako příloha do zeleninových salátů, jáhel, rýže…

  • pomazánka z cizrny – humus

  • fazolky se zeleninou

  • pikantní červená čočka

  • Dál Makhani z velkých fazolí

  • kičarí

4) Pomazánky, pickles (bezlepkový)

  • luštěninové (z fazolí, z červené čočky)

  • zeleninové:

    • mrkvová 

    • batátová 

    • batátový dip

    • z červené řepy (2 druhy)

    • rajčatová

  • „sýr“ z ořechů 

  • majonéza z kešu

  • rozvary - hruškový, z červené řepy

  • Pickles – klasické, vodní

5) Kváskové pečení I

  • teorie a upečení 3 druhů chleba

  • založení a vedení kvásku

  • energetické působení jednotlivých obilnin (jednozrnka, dvouzrnka, špalda, žito,…)

  • vysvětlení různých způsobů mletí obilí

  • upečení:

    • tří druhů kváskového chleba (v troubě, lisovaný, v pekárně na chleba)

    • kváskového koláče​​

    • kvsákový závin, buchty...

 

Místo: Slunečná 1905, Černošice

Termíny:  úterý  18.9., 9.10., 6.11., 11.12., 16.1.

Čas: 17:30-21:30

Cena: 5 kurzů 5700 kč

zpět na přehled kurzů...