Zeleninové placičky

Jednoduché rychlé zeleninové jídlo. Dá se připravit jako příloha například ke grilované zelenině, masu nebo i jako večeře.

Základní zeleninou je cuketa, mrkev a batát, stejně jako v receptu na zeleninovou polévku s červenou čočkou. Oba recepty jsem připravovala v pořadu Sama doma ze dne 23.6. 2020 (zde je první vstup, zde je druhý vstup v pořadu Sama doma).

Suroviny na přípravu 10-12 ks placiček:

  • 140 g cukety
  • 130 g mrkve
  • 100 g batátu
  • 80 g mouky z ovesných vloček /lze i z bezlepkových ovesných vloček/
  • 2 domácí vajíčka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ČL sušené majoránky nebo 2 ČL čerstvé pokrájené majoránky
  • 1 šalotka nebo jarní cibulka
  • 4 g soli
  • Olej nebo přepuštěné máslo na smažení placiček


Postup přípravy:

  1. Cuketu, mrkev a batát nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme prolisované stroužky česneku, na jemno nakrájenou cibuli a ostatní suroviny.
  2. Promícháme a necháme asi 10 minut odpočívat.
  3. Na pánev dáme trochu přepuštěného másla nebo oleje, necháme ho rozehřát a pomalu opékáme placičky po obou stranách. Doporučuji dělat placičky menší a v tenké vrstvě.
  4. Kdo nechce placičky smažit, dá je na plech vyložený pečícím papírem. Na každou placičku dá malinký kousek másla a dá je péci do trouby vyhřáté na 165°C po dobu přibližně 15-20 minut, záleží na vaší troubě.

Poznámka:

  • Ve veganské variantě nahradíme vajíčka mletým lněným semínkem v množství 20 a kvalitním olejem na opékání placiček.
  • Při bezlepkové variantě použijeme mouku z bezlepkových ovesných vloček. Mouku si připravuji semletím vloček v mlýnku na kávu.  
  • Při bezmléčné variantě nahradíme máslo kvalitním olejem.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *