Žitné perníčky

Žitná mouka pomalu mizí z našich jídel a já si myslím, že je to veliká škoda. Její působení v těle na energetické rovině je zcela odlišné, než u pšeničné mouky. Žito jako obilovina z celostního pohledu:

  • vysušuje vlhkost, vodnatost těla
  • pročišťuje stagnaci jater
  • zvyšuje tělesnou sílu a vytrvalost
  • pomáhá vytvářet svalstvo
  • pomáhá nervům, vlasům a kostem

Tyto perníčky jsou chuťově moc dobré a žitná mouka se v nich ani nepozná:-). Já jsem je jen upekla, ale zdobila je má straší dcerka. Na toto opravdu trpělivost nemám.

Suroviny:

  • 320 g žitné mouky chlebové nebo žitné celozrnné mouky jemně mleté
  • 120 g tekutého medu
  • 100 g změklého másla
  • 80 g třtinového cukru, jemně rozmixovaného
  • 1 vejce
  • 2 ČL perníkového koření
  • 1 ČL sody

Postup přípravy:

  1. Zpracujeme těsto, které necháme minimálně jednu hodinu v lednici uležet. Nejlépe přes noc.
  2. Pokud necháme těsto uležet do druhého dne, je potřeba ho vyndat z lednice 30 minut až 1 hodinu před vyválením.
  3. Z uleželého těsta odebereme asi třetinu a vyválíme ji na tloušťku cca 2 mm. Já vyvaluji těsto přes rozstřižený pevnější igelitový sáček, abych do těsta nevnášela žádnou mouku. Je-li těsto dost zchladlé, jde to krásně.
  4. Vykrajujeme zvolené tvary. Zbytky těsta odkládáme stranou. Opět odebereme kus těsta, vyválíme ho, vykrájíme a zbytky odložíme stranou.
  5. Takto pokračujeme, až nám dojde připravené těsto. Poté zpracujeme všechny odkrojky, vyválíme a vykrájíme.
  6. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C asi 8-10 minut.
  7. Po upečení ihned sundáváme z plechu, aby se nám spodní část nevysušila.
  8. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou.

Tip:

Třtinový moučkový cukr si připravuji v mlýnku na kávu.

Tags:
4 Comments

Napsat komentář: Míša Sedláčková Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *