Zdravé sladké pečení
Co je „zdravé sladké pečení“? Těžko se definuje, co si pod tím konkrétně představit. Je spousta rovin, kde dle našich představ můžeme vnímat, že recept je „zdravý“ nebo ne. Pro někoho stačí vyměnit bílý cukr za třtinový, někdo ani ten třtinový neuznává. A obojí je v pořádku. To samé je s moukou, tuky a dalšími surovinami, třeba mléčnými výrobky.
Za mě je sladká chuť přirozená a pro náš organismus důležitá. Je to první chuť, se kterou se po narození setkáme v podobě mateřského mléka. Proto bych neodsuzovala sladkou chuť, jen záleží na množství a na podobě v jaké ji konzumujeme. Tato doba je dobou nadbytku a méně, především u konzumace sladkého, je více. Celostním pohledem je sladká chuť nepostradatelná, neboť nás vyživuje a tonizuje. Najdeme ji ve vařených plnohodnotných obilovinách, jako je celozrnná rýže, jáhly, pohanka, ječmen a další. Můžeme si připravit rýžový nákyp, jahelník, pohanku na sladko, ale občas to chce i nějaké řezy nebo zákusek a o tom bude tento kurz.

Na kurzu si připravíme několik sladkých receptů, které převážně upečeme z ječné mouky, pšeničnou použijeme jen v jednom receptu. Sladit budeme datlemi, sirupy a třtinovým cukrem. Můžeme zlehka nastínit i bezlepkové pečení, bude-li zájem. Také se můžeme dotknout konzumace mléčných výrobků -kdy ne, komu nevadí a kdy je dobré je v jídelníčku vynechat.
Během kurzu se s Vámi ráda podělím o své poznatky ohledně stravování, proč je vhodné co nejvíce eliminovat pšeničnou mouku a výrobky z ní. Jak alternativně sladit, jak a co v jídelníčku nahradit a probereme další věci, které Vás zajímají. Kurz bude probíhat v malé skupině maximálně 10 lidí, aby byl prostor na individuální dotazy.
Raději předesílám, že nejsem zastáncem žádného vyhraněného výživového směru. Miluji svobodu, jak v životě, tak ve stravování. Jíst se má vše, jedná -li se o základní, potravinářským průmyslem nepřeměněné potraviny, s respektem a úctou k danému druhu, ať se jedná o rostliny nebo živočichy. Umění je nalézt sám pro sebe optimální hladinu, kdy mě strava těší, cítím se po ní lépe a mé tělo mi to ukazuje. Mohu Vám býti průvodcem a pomoci Vám nastavit zrcadlo. Po cestě ale již budete muset kráčet sami a vykonat potřebné změny s úctou k sobě samému 🙏❤️

Součástí kurzu je i oběd, která si společně uvaříme a sníme 😊
Upečeme a sníme si:
- Dezert ze silken tofu
- Kváskový makový koláč
- Čokoládové sušenky
- Mrkvová bábovka
- Muffiny
- Litý koláč s ovocem
K obědu si uvaříme:
- Karotkovo-dýňový krém
- Karbanátky z červené řepy nebo jiné zeleniny s kešu krémem, kváskový chléb
Poznámka: Na kurz si vezměte krabičky. Co nesníte, to si odnesete sebou domů, ať můžete doma otestovat, co Vám budou jíst a co ne:-)
___________________________________________________________________________________________________________
Datum konání: sobota 24.9.2022, od 10:00 – 16:30
Místo konání: Jitřní 2232, Černošice
Cena: 2400 kč, pro zarezervování místa je třeba poslat předem zálohu ve výši 1200 kč
Počet účastníků: max 10
Storno poplatky: Vzhledem k tomu, že tento kurz je náročný na přípravy jsou storno poplatky následující:
- Zrušení kurzu méně než 7 dní před jeho začátkem – záloha je nevratná
- Více než ý dní před kurzem – vracím celou zálohu.
Pokud za sebe pošlete náhradníka/náhradnici, storno není žádné. Děkuji za pochopení.