Štítek: sladké

Žitné perníčky

Žitná mouka pomalu mizí z našich jídel a já si myslím, že je to veliká škoda. Její působení v těle na energetické rovině je zcela odlišné, než u pšeničné mouky. Žito jako obilovina z celostního pohledu: vysušuje vlhkost, vodnatost těla pročišťuje stagnaci jater, zvyšuje tělesnou sílu a vytrvalost, pomáhá vytvářet svalstvo, pomáhá nervům,...

Strouhaný koláč s tvarohem

Výhody tohoto koláče jsou, že je jednoduchý a rychlý. Nevýhodu má bohužel také a to, že je hned snědený. Podařilo se mi ho vyfotit až na potřetí. Vždy byla polovina fuč, než jsem vytáhla foťák...

Jednoduchý švestkový jahelník

Kvalita a harmonie elementu Země - období babího léta, které se projevuje skrze orgány slezinu a žaludek, má zásadní vliv na naše trávení. Ovlivňuje transformaci přijaté stravy na menší částice a jejich distribuci po těle. Mezi potraviny posilující tento element patří jáhly a tepelně upravené ovoce. Níže nabízím možnost,...

Borůvkový kváskový koláč

Příprava tohoto koláče je malinko delší, protože nepoužívám kvasnice, ale klasický žitný kvásek v dávce 1 ČL, kterým rozkvasím postupně veškerou pšeničnou mouku. Je potřeba přípravu koláče začít den předem, ideálně dopoledne a druhý den je hotový. Nerada bych někoho odradila, protože u kynutí stát nemusíte.........

Čokoládový dort s malinami

K létu neodmyslytelně patří maliny, čokoláda, pohoda a klid :-). Tento dort je čokoládová verze malinového dortu . Sice je v receptech použitý stejný korpus, ale chuťově jsou oba dorty zcela odlišné a hodně jedlé 🙂 Suroviny na dortový korpus o průměru 18 cm: 4 vejce 200 g datlového...