Čokoládové sušenky bez lepku a bez vajec

Na tento recept jsem hrdá :-). Normálně se moc nechválím, vaření mi odjakživa přijde přirozené, a tak nějak úplně jasné a jednoduché. Při konzultaci se častokrát musím vžít do role klienta, abych ho nepřetížila svými nároky na domácí přípravu stravy.

A proč to píši?

Přišla ke mně obrovská výzva – prosba – na přípravu receptů bez vajec, lepku, datlí, banánů, ořechů. Mozek řval neber to, srdce říkalo – ANO. Recepty nebo jejich úprava chodily spíše v meditacích. Mozek se zavářel. Nakonec z toho bylo 14 stránek převážně sladkého pečení pro dospívajícího hocha, aby měl co na svačinu před tréninkem a po něm.

A tento recept je jedním z nich. Doma u dětí prošel se slovy, mami ty peč, jsou super :-). Tento recept společně s dalšími dvěma jsem připravovala v pořadu Sama Doma ze dne 28.11.2023. , první vstup 2:08 a druhý vstup 1:17:18.

Suroviny na množství cca 28 ks:

  • 150 g ovesné mouky (z bezlepkových ovesných vloček)
  • 60 g pohankové mouky
  • 120 g másla
  • 100 g čokolády – hořké, mléčné, kombinace obou, záleží na chuti
  • 70 g třtinového cukru
  • 60 g javorového sirupu
  • 9 g psyllia
  • 2 vrchovaté lžíce proteinu (vanilka, čokoláda) – lze vynechat!
  • 1 PL kakaa
  • ½ ČL sody
  • Špetka soli

Postup přípravy:

  1. Ovesnou mouku si připravíme semletím ovesných bezlepkových vloček v mlýnku na kávu nebo v mixeru.
  2. Pohankovou mouku si ideálně připravíme semletím pohanky ve formě krupek v mlýnku na obilí nebo si ji koupíme. Chuťový rozdíl mezi doma připravenou pohankovou moukou a kupovanou je obrovský. (kupovaná mouka bohužel mívá typický pohankový „ocas“ narozdíl od čerstvě připravené).
  3. V kastrůlku si rozpustíme máslo.
  4. Čokoládu nakrájíme na menší kousky.
  5. Připravenou mouku promícháme se sodou, psylliem, třtinovým cukrem, proteinem, solí a kakaem.
  6. Přilijeme rozpuštěné máslo a javorový sirup.
  7. Vše promícháme a necháme minimálně 15-20 minut odstát, aby se psyllium aktivovalo. Ideálně 30 minut.
  8. Vmícháme nakrájenou čokoládu.
  9. Ze vzniklého těsta tvarujeme placičky v průměru cca 5 cm a výšce maximálně 0,5 cm.
  10. Klademe je na plech vyloženým papírem na pečení dále od sebe (placičky se trochu rozjedou)
  11. Pečeme okolo 15-20 minut při 175°C.
  12. Po upečení jsou sušeny velmi křehké. Abychom je mohli přendat z plechu do nádoby, musí být zcela vychladlé.
2 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *